Schotland mag van hof geen onafhankelijkheidsreferendum houden

Schotland mag geen onafhankelijkheidsreferendum houden zonder toestemming van de regering in Londen. Dat heeft het Britse hooggerechtshof bepaald nadat de Schotse regering een zaak was gestart.

ANP
Mensen wachten buiten het Britse hooggerechtshof op de uitspraak.  Beeld PA via AP/Aaron Chown
Mensen wachten buiten het Britse hooggerechtshof op de uitspraak.Beeld PA via AP/Aaron Chown

Schotland kreeg in de jaren negentig zijn eigen volksvertegenwoordiging, maar alle zaken met betrekking tot de Britse unie bleven bij het parlement in Londen. Het hof boog zich de afgelopen weken over de vraag of het Schotse parlement de bevoegdheid heeft om wetten uit te vaardigen voor een onafhankelijkheidsreferendum. Dat is niet het geval, hebben de rechters besloten.

De Schotse premier Nicola Sturgeon en haar Scottish National Party (SNP) wilden het raadplegende referendum op 19 oktober 2023 houden. Het is niet duidelijk of Schotland voor onafhankelijkheid zou stemmen: volgens recente peilingen schommelt het aantal voorstanders rond de 50 procent.

Bij het referendum in 2014, waar Londen wel toestemming voor gaf, stemde 55 procent tegen afscheiding van het Verenigd Koninkrijk. Sturgeon vindt dat de omstandigheden vanwege de brexit zijn veranderd en een nieuw referendum daarom gerechtvaardigd is. Een meerderheid van de Schotten stemde in het brexitreferendum van 2016 tegen het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Eens per generatie

Sturgeon heeft laten weten de ‘teleurstellende’ uitspraak van het hof te respecteren. ‘Een wet die het Schotland onmogelijk maakt om de eigen toekomst zonder Westminster (het Britse regeringscentrum) te bepalen, maakt in ieder geval een einde aan het idee dat het Verenigd Koninkrijk een vrijwillige samenwerking is,’ schreef ze op Twitter. Ze ziet de uitspraak van de rechter slechts als ‘een hobbel’ op weg naar de Schotse onafhankelijkheid.

Die onafhankelijkheid – referendum of niet – zal in het parlement in Londen moeten worden geregeld. Op dit moment ziet het er niet naar uit dat een overeenkomst snel wordt gesloten. De huidige premier, Rishi Sunak, is geen voorstander van Schotse onafhankelijkheid. Sterker nog, hij zal er alles aan doen om de huidige unie te behouden.

Vorige premiers zeiden iets soortgelijks. Boris Johnson stelde bijvoorbeeld dat er hoogstens eens per generatie over onafhankelijkheid zou moeten worden gestemd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden