Schoonzoon Erdogan neemt via Instagram ontslag uit Turkse regering

De Turkse minister van Financiën Berat Albayrak, de schoonzoon van president Recep Tayyip Erdogan, kondigde zondag via Instagram zijn ontslag aan ‘wegens gezondheidsredenen’. In werkelijkheid is er vermoedelijk onenigheid tussen de twee. Na meer dan 24 uur stilte heeft het kabinet van Erdogan het ontslag van Albayrak nu aanvaard.

Berat Albayrak. Beeld EPA
Berat Albayrak.Beeld EPA

Minister van Financiën Berat Albayrak stond de voorbije twee jaar aan het hoofd van het Turkse economische beleid. In die periode vertraagde de economische groei in het land, brak de coronapandemie uit en maakte de Turkse lira een koersval van 45 procent. President Erdogan verliest in eigen land steun door de verzwakte economie en de zwakke lira.

Zondag kondigde Albayrak op Instagram aan dat hij opstapt, een dag nadat Erdogan de gouverneur van de Centrale Bank ontsloeg en volgens ingewijden geen gevolg gaf aan Albayraks voorkeur voor een opvolger. Naci Agbal, de nieuwe, door Erdogan aangestelde bankgouverneur, zou een andere economische visie hebben dan Albayrak. In zijn bericht, dat gericht was ‘aan het publiek’, schreef Albayrak dat hij aftrad om gezondheidsredenen. Hij hintte wel op mogelijke politieke strubbelingen door te schrijven over ‘moeilijke tijden als deze, waarin goed en slecht door elkaar lopen en waarin het moeilijk is om het verschil te zien tussen waarheid en leugens’.

Schadelijk voor Erdogan

De overheid en sommige leden van de heersende partij AKP zijn geschokt en boos om het plotse ontslag, dat volgens hen schadelijk is voor het imago van de president. Velen verwachtten immers dat Erdogan de 42-jarige voormalige zakenman klaarstoomde voor het leiderschap van de partij en mogelijk als zijn opvolger. De president heeft zwaar moeten lobbyen om Albayrak een voorzetje te kunnen geven binnen de AKP. Bovendien gaf hij zijn schoonzoon ongeziene macht en invloed, wat hem niet in dank werd afgenomen door sleutelfiguren binnen de partij.

Het kabinet van Erdogan weigerde de afgelopen 24 uur op de zaak te reageren. Ook Turkse tv-netwerken, die veelal nauwe banden hebben met het Turkse bewind, maakten aanvankelijk geen melding van het ontslag van Albayrak. Vanavond kwam de communicatiedienst van de president dan eindelijk met het bericht dat Erdogan het ontslag van Albayrak accepteert. Het vertrek van de minister kan leiden tot een grote herschikking van het kabinet en de entourage van de president.

Volgens de CHP, de grootste oppositiepartij van Turkije, is Albayraks ontslag via sociale media ongezien en teken van een ‘staatscrisis’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden