PlusAchtergrond

Schengen geen taboe in anti-terreurplannen Macron

Vijf jaar na de aanslagen op onder meer de popzaal Bataclan in Parijs verkennen Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken vrijdag de mogelijkheden voor een gezamenlijke aanpak van terreur.

David van Unen
Emmanuel Macron en Sebastian Kurz eerder deze week in Parijs. Beeld Ludovic Marin/AFP
Emmanuel Macron en Sebastian Kurz eerder deze week in Parijs.Beeld Ludovic Marin/AFP

Aanleiding voor de digitale top onder leiding van voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, zijn recente moorden en aanslagen in Parijs, Nice en Wenen. Daarbij kwamen deze maand negen mensen om het leven, onder wie de Franse geschiedenis­leraar Samuel Paty.

De Franse president Emmanuel Macron gaat met de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz daarom voorop in het samenstellen van de agenda voor vrijdag. Aanvallen door extremisten zijn ‘een Europese realiteit’, zeiden de twee na een ontmoeting in Parijs. Via persbureau Reuters lekte deze week al een door het duo opgestelde conceptversie voor een slotverklaring na de top uit. Daar staan ingrijpende voorstellen in.

Grenzen sluiten

Zo zou Macron een Europees mandaat willen voor het tijdelijk beperken van het vrije verkeer van personen en het sluiten van de grenzen zodra de veiligheidssituatie dat volgens hem rechtvaardigt. Vijf jaar geleden deed Frankrijk dat op eigen houtje, toen jihadisten in een popzaal, cafés en een voetbalstadion in Parijs 130 mensen doodden.

Macron wil daarnaast meer budget voor de Europese grensbewakingsdienst Frontex. Van de Tunesiër die vorige maand in Nice drie kerkgangers doodstak, is bekend dat hij amper een maand eerder pas via Lampedusa in Europa was aangekomen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel lijkt zich naar de Franse lijn te voegen. “Schengen hervormen is veilig vrij verkeer mogelijk maken en houden,” zei ze in Berlijn. “Het is van vitaal belang dat we weten wie en wat erin en eruit gaan.”

Training van imams

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen kondigde op haar beurt een uniebreed programma aan dat de integratie van nieuwkomers bevordert. Raadsvoorzitter Charles Michel denkt onder meer aan het belang van trainingen voor imams, om via hen ‘de Europese boodschap van tolerantie en openheid te verspreiden’.

Voor Macron en Kurz is bij zulke programma’s – zoals bij zoveel Europese aangelegenheden – samenwerking nodig. Daar zit meteen ook de uitdaging. Vooralsnog is niet iedere regeringsleider even spartaans in zijn of haar plannen.

Oostenrijk regelde deze week net als Frankrijk dat moskeeën en organisaties waarvan alleen al wordt vermoed dat ze een rol bij radicalisering spelen, sneller kunnen worden gesloten. ‘Terreurvergrijpen’ moeten eenvoudiger kunnen worden bestraft met levenslange celstraffen.

Premier Mark Rutte waarschuwde er deze week voor dat groepen of individuen niet mogen worden buitengesloten op grond van hun afkomst of geloof. “Dit is een strijd tussen beschaving en barbarisme.”

In navolging van hun ministers, praten volgende maand regeringsleiders over terreurbestrijding.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden