Schandalen of niet: Kurz wint ruim in Oostenrijk

De ÖVP van Sebastian Kurz heeft in Oostenrijk de verkiezingen met een aardverschuiving gewonnen. Vier maanden geleden viel zijn ­regering nog vanwege ­‘Ibizagate’.

Seije Slager
Sebastian Kurz op de verkiezings­avond. Beeld JOE KLAMAR/AFP
Sebastian Kurz op de verkiezings­avond.Beeld JOE KLAMAR/AFP

‘Oostenrijk heeft zijn kanselier nodig’, stond op de verkiezingsposters van de christendemocratische ÖVP. Die kanselier, dat is Sebastian Kurz, 33 pas, de jongste oud-kanselier ooit.

Eerder dit jaar zag hij zich gedwongen af te treden. Zijn regering met de rechts-populistische (volgens sommigen: extreemrechtse) FPÖ was gevallen over ‘Ibizagate’, een schandaal rond een video waarin FPÖ-leider Heinz-Christian Strache corrupte toezeggingen deed aan een actrice die zich als rijke Russin voordeed.

Schijnbewegingen

De afgelopen tijd hoorde je in Oostenrijk de kritiek dat de ÖVP zich tot een vehikel had gemaakt van de persoonlijke ambities van Kurz, een politicus die volgens tegenstanders weinig idealen kent behalve zijn eigen macht.

Het antwoord op die kritiek kwam zondag van de kiezer: de ÖVP van Kurz verpletterde de concurrentie. Met 38 procent van de stemmen kreeg de partij ruim 16 procentpunt meer dan de sociaal-democratische SPÖ, die verloor en met slechts 22 procent de tweede partij werd.

Dat Oostenrijk zijn kanselier dus ­inderdaad terugkrijgt, lijkt haast ­on­ontkoombaar. De vraag is alleen: welke andere partij wil hem nu aan de macht helpen?

Tot zondag werd gespeculeerd dat Kurz na wat schijnbewegingen toch het liefst verder zou gaan met de FPÖ. Daar kan hij het inhoudelijk goed mee vinden. Maar de klap die de partij kreeg door Ibizagate en nieuwe schandaaltjes – ze vallen terug naar 17 procent – was groter dan verwacht. Ze willen nu in de oppositie hun wonden likken, maakten ze gelijk duidelijk.

Een ‘grote coalitie’ tussen christen- en sociaaldemocraten was in Oostenrijk altijd de standaard. Kurz dankt zijn populariteit deels aan het feit dat hij met die traditie brak, en de sociaaldemocraten zien het nu ook niet zitten om als juniorpartner de charismatische Kurz nog groter te maken: geen waarschijnlijke combinatie dus.

Zwart-groen

De Groenen dan? Dat zijn de andere grote winnaars: twee jaar geleden misten ze de kiesdrempel nog, nu haalden ze in een keer 12 procent. In de pers wordt al gespeculeerd op ‘zwart-groen’. Het probleem is dat Kurz als een rechtse christendemocraat geldt, die het niet snel met de Groenen eens zal worden over een ­onderwerp als immigratie.

Een minderheidsregering met ­gedoogsteun dan misschien? In alle gevallen zal het waarschijnlijk wel even duren voor Kurz zijn terug­gewonnen kanselierschap ook echt kan opeisen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden