Schaarste moet de prijs van champagne redden

Champagne wordt duurder. Althans, dat is wat de Franse champagnemakers hopen te bereiken door de druivenoogst drastisch in te perken.

Champagne flessen in Avize, Frankrijk.Beeld AP

Door de coronapandemie is de vraag naar de mousserende wijn met bijna een derde gedaald en dat komt neer op zo’n 1,7 miljard euro verlies. Door de prijs op te krikken hopen de boeren de schade te beperken.

De verkoop van champagne is doodgeslagen doordat veel gelegenheden waar de wijn van de joie de vivre doorgaans welig bruist, zoals bruiloften, eersteklasvluchten en feesten in nachtclubs, door de coronapandemie zijn afgeblazen. Producenten vrezen eind dit jaar zo’n 100 miljoen onverkochte flessen over te houden.

Na intensieve onderhandelingen tussen de wijnboeren en de champagnehuizen is besloten dat dit seizoen over de hele regio genoeg druiven gebruikt mogen worden voor 230 miljoen flessen champagne – dat komt neer op 21 procent minder flessen dan vorig jaar.

De resterende druivenoogst wordt vernietigd of aan distilleerders verkocht voor productie van andere drank. Dat is volgens het Champagne Comité, de invloedrijke vertegenwoordiger van 16.000 boeren in de Champagnestreek, de prijs die de partijen moeten betalen om hun business te redden.

Het valt overigens te bezien of de prijs van champagne merkbaar zal stijgen. Omdat afgelopen jaren ook al veel meer champagne geproduceerd werd dan verkocht, ligt er al een grote voorraad flessen in de kelders in de streek. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden