Saoedi-Arabië zet deur open voor toeristen

Saoedi-Arabië gaat zijn deuren openen voor toerisme. Inwoners van 49 landen, waaronder Nederland, kunnen vanaf zaterdag voor zo’n 75 euro een toeristenvisum aanvragen.

Tom Kieft
Kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammad bin Salman. Beeld AP
Kroonprins van Saoedi-Arabië, Mohammad bin Salman.Beeld AP

De strikte kledingvoorschriften die in het islamitische koninkrijk gelden worden voor buitenlandse vrouwen ook versoepeld, kondigde de Saoedische toerismechef Ahmed al-Khateeb voorts aan.

Saudische vrouwen zijn verplicht een lichaamsbedekkende abaya te dragen. Toeristen worden van die verplichting uitgezonderd. Dat betekent niet dat je echt vrij bent te dragen wat je wil. Buitenlandse vrouwen moeten zich ‘bescheiden’ kleden. Wat daar precies onder wordt verstaan, zei Al Khateeb niet, maar het lijkt voor zich te spreken dat je je bikini thuis mag laten.

Tot nu toe verstrekte het ultraconservatieve koninkrijk in het Midden-Oosten geen visum aan toeristen. Alleen mensen die voor een zakenreis in het land moesten zijn, of moslims die voor de bedevaart naar Mekka of Medina gingen, werden toegelaten. Zomaar een snoepreisje naar Riad zat er niet in.

Met uitzondering van het islamitische Medina en Mekka, kunnen toeristen uit alle Schengenlanden, de Verenigde Staten, China en Japan vanaf zaterdag met een visum door het hele land reizen. De bedevaartsplekken blijven verboden terrein voor buitenlanders. Ook het alcoholverbod blijft gehandhaafd.

“Bezoekers zullen versteld staan van de schatten die wij te bieden hebben,” zegt Al Khateeb. Kijkend naar de vijf werelderfgoedlocaties, de moderne metropool Riad en het uitgestrekte woestijnlandschap, zegt hij daarmee geen woord te veel.

Mensenrechten

Tegelijkertijd vragen critici zich af hoeveel toeristen zich aangetrokken voelen tot een reis naar het land dat een lange geschiedenis van mensenrechtenschendingen kent. Met recentelijk de moord op journalist Jamal Khashoggi.

De aankondiging komt twee weken nadat een aanval op olievelden in Saoedi-Arabië een deel van de olieproductie tijdelijk stillegde. Door die aanval werd andermaal zichtbaar hoe kwetsbaar de industrie is waar Saoedi-Arabië als grootste exporteur ter wereld vrijwel al zijn rijkdom te danken heeft.

Het openen van de deuren voor toerisme is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen die kroonprins Mohammad bin Salman wil doorvoeren om het land minder afhankelijk te maken van de fossiele brandstof. Bin Salman hoopt dat tegen het jaar 2030 tien procent van het bruto binnenlands product afkomstig is van toerisme.fkomstig is van toerisme.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden