PlusNieuws

Saoedi-Arabië executeert recordaantal mensen op één dag: ‘Ze volgden de voetsporen van Satan’

De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Beeld AFP
De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman.Beeld AFP

Saoedi-Arabië heeft zaterdag 81 personen geëxecuteerd, meer dan in heel 2021 bij elkaar. Ze waren veroordeeld voor zware misdrijven en terrorisme, stellen autoriteiten.

David Bremmer

Volgens staatspersbureau SPA ging het om mensen die ‘veroordeeld waren voor verschillende misdaden, waaronder het vermoorden van onschuldige mannen, vrouwen en kinderen.’ Een deel van de veroordeelden had volgens Saoedi-Arabië banden met terroristische organisaties, waaronder Islamitische Staat, Al Qaida en de Houthirebellen in Jemen. De laatsten vechten daar al sinds 2015 tegen een door de Saoedi’s geleide coalitie.

De geëxecuteerde terroristen zouden aanvallen op belangrijke plaatsen in Saoedi-Arabië hebben gepland, aldus SPA. Ook zouden ze moordaanslagen op veiligheidsofficieren en aanvallen op politiebureaus hebben beraamd. Volgens de Saoedische staatstelevisie volgden de veroordeelden ‘de voetsporen van Satan tijdens het uitvoeren van hun misdaden.’

De 81 executies vormen een twijfelachtig record: de massa-executie van januari 1980 wordt ermee overtroffen. Destijds werden 63 militanten ter dood gebracht die een jaar eerder de Grote Moskee in Mekka hadden bezet, de heilige stad van de Islam en de meest heilige plek van Saoedi-Arabië.

Saoedi-Arabië voltrekt sinds jaar en dag massa-executies. In januari 2016 werden 47 personen tegelijk ter dood gebracht, drie jaar later werden in een andere grootschalige executie 37 Saoedi’s gedood. Velen daarvan waren sjiieten en behoorden zodoende tot een islamitische stroming die in het land door een minderheid wordt aangehangen. Het zou ook daarbij zijn gegaan om terroristische misdrijven.

Onthoofding met zwaard

Niet duidelijk is waarom Saoedi-Arabië ineens zoveel mensen executeert en waarom het deze zaterdag daarvoor heeft gekozen. Wel zijn in het koninkrijk tijdens de coronapandemie beduidend minder doodvonnissen voltrokken. Van 2015 tot en met 2019 executeerde Saoedi-Arabië tussen de 146 en 184 mensen per jaar, in 2020 waren dat er 27 en vorig jaar 67, aldus de Europees-Saoedi Organisatie voor Mensenrechten (ESOHR) recent.

Het koninkrijk krijgt van mensenrechtenorganisaties als Amnesty International al jaren kritiek op de vele doodsvonnissen en de wijze waarop deze worden voltrokken. De meeste executies vinden plaats via onthoofding met een zwaard. In sommige gevallen krijgen veroordeelden de kogel. Het ter dood brengen gebeurt regelmatig openbaar, in aanwezigheid van publiek.

Saoedi-Arabië kent een rechtssysteem dat is gebaseerd op de Islamitische sharia. “De beschuldigden hadden het recht op een advocaat en al hun rechten zijn gedurende het gehele proces gegarandeerd volgens de Saoedische wet,” claimde staatspersbureau SPA. Uiteindelijk werden ze schuldig bevonden aan ‘meerdere gruwelijke misdaden waarbij een groot aantal burgers en wetshandhavers omkwamen.’

Op de Saoedische staatstelevisie werd uiteengezet dat een harde hand noodzakelijk is. “Het koninkrijk zal een strikte en onwrikbare houding blijven aannemen tegen terrorisme en extremistische ideologieën die de stabiliteit van de hele wereld bedreigen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden