PlusReportage

Rutte biedt Oekraïne ICT’ers aan in strijd tegen cyberaanvallen

Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken hebben woensdag een bezoek gebracht aan de Oekraïense president Volodymyr Zelenski. Veel nieuws leverde dat niet op, maar de betrekkingen zijn goed.

Het Parool
 Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (links aan de zijkant) worden ontvangen door president Volodymyr Zelenski. Beeld ANP
Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (links aan de zijkant) worden ontvangen door president Volodymyr Zelenski.Beeld ANP

Het bezoek begint met het leggen van bloemen bij de muur van het Sint-Michaïlsklooster in het centrum van Kiev. Over de hele lengte hangen foto’s van omgekomen militairen, die in het oosten van Oekraïne sneuvelden in de oorlog tegen de afvallige, pro-Russische regio’s Donetsk en Loehansk.

Rutte wijst op een van de portretten, een militair die sneuvelde op 17 juli. “De dag dat MH17 neerstortte. Er hebben die dag ook Oekraïense militairen het leven gelaten. Dat komt wel binnen, hoor,” verzucht de premier, zichtbaar onder de indruk.

Tijdens hun gesprek met de Oekraïense president Zelenski gaat het vooral over wat Nederland kan betekenen voor Oekraïne, nu er zo’n 100.000 Russische troepen aan de grens liggen die dreigen binnen te vallen. Volgens Rutte heeft Nederland hoofdzakelijk ict’ers in de aanbieding, die kunnen helpen bij het tegengaan van cyberaanvallen. Oekraïne werd onlangs naar eigen zeggen vanuit Rusland getroffen door een kolossale aanval, die vele overheidsinstellingen platlegde.

“Het land is daar kwetsbaar voor, daarom hebben wij aangeboden of we kunnen helpen met het bestrijden van de aanvallen. Dat aanbod wordt nu in overweging genomen,” aldus Rutte.

Geen toezeggingen over wapens

De vraag was natuurlijk of Nederland ook (defensieve) wapens gaat leveren. Maar Rutte en Hoekstra hebben daarover geen toezeggingen gedaan. Dat kan ook niet, zo zei Rutte, omdat kabinet, Tweede Kamer en het leger bij zo’n besluit moeten zijn betrokken. Bovendien moeten er exportvergunningen voor worden afgegeven.

Rutte: “Een Oekraïens verzoek (voor wapenhulp) ligt er al langere tijd. We zullen daar serieus naar kijken, maar dat kan niet in de loop van een bezoek worden besloten. Dat moet zorgvuldig gebeuren.”

Naast de Russische dreiging ging het gesprek ook over de voortgang in het onderzoek naar het neerschieten van MH17 en de economie. President Zelenski toonde zich verheugd over de handelsbetrekkingen tussen beide landen. Hij noemde Nederland een van de belangrijkste investeerders in Oekraïne.

“We hebben vooruitzichten op samenwerking op het gebied van groene energie, riviertransport, waterbeheer, afvalverwerking en landbouw,” schetse Zelenski eventuele toekomstperspectieven.

Het bezoek van Rutte en Hoekstra stond al langer gepland, maar dinsdag werd het gesprek met Zelenski een dag uitgesteld. De reden: premier Johnson van Groot-rittannië en Mateusz Morawiecki van Polen kregen voorrang. Zij hebben een symbolische unie gesloten met Oekraïne en hebben wel wapenleverancies toegezegd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden