Nieuws

Russische nieuwssite VTimes stopt uit angst voor vervolging

VTimes, een van de laatste onafhankelijke media in Rusland, heeft laten weten deze maand te stoppen uit angst dat zijn journalisten kunnen worden vervolgd. De nieuwssite werd onlangs door de Russische regering bestempeld als ‘buitenlands agent’.

Het Parool
null Beeld Hollandse Hoogte
Beeld Hollandse Hoogte

De redactie van VTimes laat in een verklaring weten dat ze verschillende manieren heeft overwogen om te kunnen blijven publiceren, maar dat in alle gevallen het personeel risico liep op strafrechtelijke vervolging. “In wezen wordt VTimes in de niche van oppositie en politieke media geduwd. Maar we hebben een heel andere publicatie bedacht en gemaakt,” aldus de verklaring. “Daarom hebben we besloten met VTimes te stoppen op 12 juni, de Onafhankelijkheidsdag van Rusland.”

Protest

VTimes is een initiatief van journalisten die tot voor kort voor Vedomosti werkten. Deze zakenkrant kwam onlangs in handen van een pro-Kremlinhoofdredacteur. De journalisten stapten uit protest op, begonnen VTimes en vonden onderdak bij Nederlandse Stichting 2 oktober, waarvan Paroolcolumnist Derk Sauer directeur is. Hij schreef eerder over VTimes in het kader van het stempel als ‘buitenlands agent’.

Het label ‘foreign agent’ of ‘buitenlands agent’ dat VTimes onlangs kreeg opgeplakt door de Russische overheid, is bedoeld om de werkzaamheden zo moeilijk mogelijk te maken. ‘Buitenlandse agenten’ zijn verplicht over hun financiën en activiteiten aan het Kremlin te rapporteren en worden tegengewerkt door de overheid en door aan de overheid gelieerde organisaties. Ook wordt het label gezien als afschrikmiddel voor adverteerders en maakt het moeilijker om als journalist te werken.

BETAALD VOOR ONLINE Russia, Moscow, 2009
Red Square, Kremlin, St Basil's Cathedral.
Europe east, Eastern Europe, tourism, tourists, people, police, police car, photgraphy, camera

Rusland, Moskou
Rode plein, Kremlin, Basilicus Kathedraal. 
Europa oost, Oost-Europa, cathedraal, toerisme, toeristen, mensen, politie, politieauto, fotografie, camera 

Russland Moskau,  Roter Platz, 
Europa Osteuropa , menschen, Touristen, Tourismus, Foto: Martin Roemers Beeld Hollandse Hoogte / Martin Roemers
BETAALD VOOR ONLINE Russia, Moscow, 2009Red Square, Kremlin, St Basil's Cathedral.Europe east, Eastern Europe, tourism, tourists, people, police, police car, photgraphy, cameraRusland, MoskouRode plein, Kremlin, Basilicus Kathedraal. Europa oost, Oost-Europa, cathedraal, toerisme, toeristen, mensen, politie, politieauto, fotografie, camera Russland Moskau, Roter Platz, Europa Osteuropa , menschen, Touristen, Tourismus, Foto: Martin RoemersBeeld Hollandse Hoogte / Martin Roemers

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden