Nieuws

Russische ‘intimidatie’ bij Nederlands marineschip: ‘Dit is onverantwoord’

Russische gevechtsvliegtuigen hebben volgens het Nederlandse ministerie van Defensie voor ‘onveilige situaties‘ gezorgd bij het marineschip Zr.Ms. Evertsen. Russische jachtvliegers vlogen zo laag over dat de commandant de piloten kon zien zitten

Het Parool
Russische gevechtsvliegtuigen bij het Nederlandse marineschip. Beeld Defensie
Russische gevechtsvliegtuigen bij het Nederlandse marineschip.Beeld Defensie

De bewapende vliegtuigen vlogen urenlang laag over het schip en voerden schijnaanvallen uit. Ook werd de elektronische apparatuur van het fregat verstoord. Het ministerie spreekt van ‘intimidatiepraktijken’. Het incident vond vorige week donderdag in de Zwarte Zee nabij de Krim plaats. Demissionair minister Ank Bijleveld (Defensie) noemt het optreden van de Russen ‘onverantwoord’.

Nederland zal zijn beklag doen bij de Russische autoriteiten, aldus Bijleveld. “Zr.Ms. Evertsen heeft het volste recht om daar te varen. Er is geen enkele rechtvaardiging voor dit soort agressieve acties, die bovendien de kansen op ongevallen onnodig vergroot. Nederland zal Rusland hierop aanspreken.”

Geen reden

Volgens de commandant van de Evertsen was er geen reden voor het optreden van de Russen. “Zr.Ms. Evertsen voer op open zee in internationale wateren. Er was geen enkele aanleiding tot deze agressieve acties. Desondanks bleven de schijnaanvallen nog enkele uren doorgaan. Het was onverantwoord en onveilig gedrag op zee,” aldus kapitein-luitenant ter zee George Pastoor.

Een dag voor het voorval met de Evertsen meldden Russische media dat de Russische Zwarte Zeevloot in samenwerking met de kustwacht de Britse torpedobootjager HMS Defender met waarschuwingsschoten uit Russische wateren bij de Krim had verjaagd. De Britse regering spreekt het verhaal tegen.

Vlootverband

Het luchtverdedigings- en commandofregat Evertsen maakt deel uit van een Brits vlootverband. De Defender hoort daar ook bij. De schepen oefenden met bondgenoten uit de regio in de Zwarte Zee en bezoeken enkele havens. De Evertsen ligt nu in de Roemeense havenstad Constanta.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden