Plus

Russische bevolking is in vredestijd nog nooit zo hard gekrompen

De Russische bevolking is de afgelopen twaalf maanden bijna één miljoen mensen kleiner geworden. Het is de sterkste afname sinds de Tweede Wereldoorlog en de grootste ooit in vredestijd.

Sam de Graaff
Het geboortecijfer in Rusland was al niet hoog, maar kan met het grote aantal coviddoden bij lange na niet op tegen het sterftecijfer Beeld Sergei Fadeichev/TASS
Het geboortecijfer in Rusland was al niet hoog, maar kan met het grote aantal coviddoden bij lange na niet op tegen het sterftecijferBeeld Sergei Fadeichev/TASS

Aleksej Raksja, oud-medewerker van statistiekbureau Rosstat, berekende een krimp van 997.000 mensen. Hij baseert zich op het geboorte- en sterftecijfer, migratie laat hij buiten beschouwing.

De belangrijkste oorzaak van de krimp laat zich raden: covid. Rusland telt officieel ruim 218.000 dodelijke slachtoffers, maar er bestaat grote twijfel over de betrouwbaarheid van dat cijfer. Die twijfel is mede ingegeven door de gemeten oversterfte in Rusland, het afwijkend sterftecijfer ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Die is met 660.000 een stuk groter dan het officiële aantal coronadoden.

Langdurige krimp

Toch is de terugloop niet alleen aan covid te wijten: de Russische bevolking krimpt namelijk al jaren. Dat begon met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, begin jaren negentig. Rusland belandde toen in een economische crisis. De situatie was chaotisch – niet het moment om kinderen te krijgen. Het vorige record, een krimp van 983.000, dateert niet geheel toevallig van tussen juli 1999 en juni 2000.

President Poetin was er veel aan gelegen om die trend te keren. Na zijn aantreden, in 1999, kwam hij met een forse reeks maatregelen, zoals extra geld voor jonge ouders. Ook startte hij een campagne over het belang van ‘traditionele familiewaarden’.

Poetin wist de stabiliteit in Rusland met harde hand terug te brengen, maar met de bevolkingsgroei wilde het niet vlotten. Sterker, volgens de berekening van Raksja ligt het Russische bevolkingscijfer inmiddels lager dan bij Poetins aantreden. En de krimp was nog een stuk groter geweest als er niet miljoenen arbeidsmigranten uit Centraal-Azië in Rusland waren komen werken. Of als Rusland de Krim – goed voor 2 miljoen inwoners – niet had ingelijfd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden