Russisch persbureau: ‘Slechts 2 procent Wit-Russen stemde op Loekasjenko’

Het Russische staatspersbureau RIA-Novosti heeft bericht dat in een Wit-Russische opiniepeiling van na de verkiezingen van een week geleden slechts 2 procent van de ondervraagden zei op Loekasjenko te hebben gestemd. De publicatie van het onderzoek is opvallend, omdat Moskou de president officieel juist steunt.

Een demonstratie in Minsk, op zaterdag 15 augustus. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Een demonstratie in Minsk, op zaterdag 15 augustus.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Mensen konden anoniem antwoorden op de vraag op wie ze hun stem hadden uitgebracht op berichtendienst Telegram dat zich aan de censuur van president Loekasjenko weet te onttrekken. 53 Procent van de ondervraagden zei op oppositieleider Svetlana Tichanovskaja te hebben gestemd.

Volgens de officiële uitslagen stemde 80 procent op Loekasjenko en circa 10 procent op Tichanovskaja. De melding van RIA-Novosti is opmerkelijk omdat het Kremlin geldt beschermer van Loekasjenko’s bewind. De Wit-Russische leider belde zaterdag president Poetin om steun te vragen. Hij zei daarna dat zijn Russische ambtgenoot ‘volledige hulp heeft aangeboden om de veiligheid in zijn land te waarborgen’.

Pro-Loekasjenko protesten

Een grote demonstratie voor het bewind van president Loekasjenko in Wit-Rusland is zondag op het Onafhankelijkheidsplein in Minsk met enige vertraging om 13.00 uur plaatselijke tijd van start gegaan. Loekasjenko sprak de aanhang toe en dankte de duizenden mensen. Hij zei dat wanneer de Wit-Russen hervormingen willen, ze die krijgen, meldde RIA-Novosti. Hij zei ook militairen naar de westgrenzen te hebben gestuurd omdat ‘de Navo aan de poorten rukt’. Hij beklemtoonde de onafhankelijkheid van het land te zullen verdedigen en niet te zullen toestaan dat ‘buitenlanders hier nieuwe verkiezingen houden.

Duizenden mensen zijn naar het plein gekomen en ze zijn vaak naar de stad toe gereden. Loekasjenko zei dat hij blij was dat ze hem niet in de steek lieten. Volgens RIA-Novosti zijn veel betogers voor Loekasjenko voor geld naar de steunbetoging gekomen, mannen zouden er omgerekend ongeveer 10 euro hebben gekregen en vrouwen nog meer.

Mishandeling

Ook de anti-Loekasjenko protesten gaan onverminderd door in Wit-Rusland en er zijn ook stakingen uitgebroken. Landelijk zijn al bijna zevenduizend burgers opgepakt. Het Wit-Russische Telegramkanaal Nexta Live toonde medische dossiers van vrijgelaten arrestanten uit de beruchte Okrestina­gevangenis in Minsk. Ze hadden schaafwonden over het hele lichaam, hersenschuddingen, botbreuken en verwondingen aan genitaliën. Sommigen zelfs beschadigingen rond het rectum, wat wijst op verkrachting met een voorwerp.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok moet Wit-Rusland nieuwe verkiezingen uitschrijven, afzien van verder geweld tegen demonstranten en opgepakte betogers vrijlaten. Samen met zijn Europese collega’s stelde hij vrijdag een sanctielijst op.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden