Plus

Russisch leger laat spoor van dood en verwoesting na rond Kiev

Nu de Russen zich terugtrekken uit het gebied rond Kiev, wordt duidelijk welke verwoesting de afgelopen weken rond de Oekraïense hoofdstad is aangericht. Bij de belegering van Kiev zouden burgers geëxecuteerd zijn. Oekraïne beschuldigt Rusland van oorlogsmisdaden.

Mark van Assen
De verwoesting in Boetsja is groot na het vertrek van het Russische leger. De lichamen van meerdere burgers werden op straat aangetroffen.  Beeld Ronaldo Schemidt/AFP
De verwoesting in Boetsja is groot na het vertrek van het Russische leger. De lichamen van meerdere burgers werden op straat aangetroffen.Beeld Ronaldo Schemidt/AFP

Het zijn vooral de beelden uit het heroverde Boetsja die voor afgrijzen zorgen. Die voorstad van Kiev (met bijna 30.000 inwoners) is door de Russen prijsgegeven, naar eigen zeggen omdat de focus van de oorlog nu verlegd is naar het oosten en zuiden van Oekraïne.

Op foto’s is te zien welke tol de oorlog met name van de burgerbevolking heeft geëist. Straten en huizen zijn compleet verwoest en zwartgeblakerd, overal staan vernietigde tanks en pantservoertuigen. Het hoofd van de hulpdiensten maakte melding van een massagraf met 57 lichamen. Her en der in de straten liggen lichamen van burgers. Verslaggevers van de BBC en AFP hebben tientallen lijken geteld. Van sommigen zijn de handen vastgebonden, anderen hebben een zak over hun hoofd. Ook uit de steden Irpin en Hostomel komen dergelijke berichten.

Kogelgaten in het achterhoofd

Een woordvoerder van de Oekraïense president Volodimir Zelenski noemde de beelden ‘ongelooflijk moeilijk te omschrijven’. “We hebben massagraven gevonden,” zei Sergei Nikiforov tegen de BBC. “We hebben mensen gevonden met vastgebonden handen en benen, en met kogelgaten in het achterhoofd. Het waren duidelijk burgers en ze werden geëxecuteerd. Ook hebben we half verbrande lichamen gevonden. Alsof iemand iets wilde verdoezelen, maar geen tijd had om het goed te doen. Het is moeilijk te begrijpen. Dit is pure wreedheid. Er is geen militaire noodzaak om dit zo te doen.” In Boetsja zijn volgens burgemeester Anatoli Fjodoroek al zeker 280 lijken aangetroffen. De exacte aantallen zijn nog niet onafhankelijk vastgesteld.

Premier Mark Rutte liet via een tweet weten geschokt te zijn door de berichten. “Dit moet onderzocht worden en Nederland en onze partners zullen niet rusten tot de daders van oorlogsmisdaden verantwoordelijk zijn gehouden.”

Woongebieden bestookt

Ook mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zegt dat er rond Kiev en de oostelijke stad Charkov sprake is van oorlogsmisdaden. Het zou gaan om standrechtelijke executies en verkrachting. Er zijn al eerder beschuldigingen geuit aan het adres van Rusland. Zo zou het in Marioepol een theater hebben gebombardeerd, terwijl duidelijk was dat er vrouwen en kinderen aan het schuilen waren. Ook zouden de Russen regelmatig woongebieden hebben bestookt en gebruik maken van clusterbommen, vacuümbommen en fosforbommen.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss zei dat er een internationaal onderzoek moet komen naar de beschuldigingen van geweld tegen burgers. Charles Michel, de voorzitter van de Europese Raad, repte van ‘een slachting’. Hij steunt een onderzoek en zegt dat er nieuwe sancties aankomen. Het Kremlin heeft alle aantijgingen steeds ontkend.

Druk op oostelijk front wordt groter

De herovering van een aantal steden rond de hoofdstad Kiev lijkt erop te wijzen dat de Russen nu alles op alles gaan zetten om de regio Donbas in het oosten te veroveren. Daar liggen ook de separatistische ‘volksrepublieken’ Donetsk en Loehansk. Volgens het Russische opperbevel was dit altijd al het belangrijkste doel, maar veel waarnemers houden het erop dat het gewoon niet gelukt is om Kiev in te nemen.

Dat is aan de ene kant goed nieuws voor Oekraïne, maar het betekent ook dat de druk op het oostelijke front nu groter wordt. President Zelenski zei dit weekend al dat hij meer troepen en materieel richting Donbas stuurt. Voorkomen moet worden dat de Russen de al aanwezige Oekraïense troepen in de regio kunnen omsingelen.

De regering vreest ook dat het Kremlin heeft besloten het zuiden van het land te veroveren. In dat kader prees Zelenski de verdedigers van Marioepol, de stad die al wekenlang wordt beschoten en belegerd door de Russen. De raketaanval van zondagochtend vroeg op de strategisch belangrijke havenstad Odessa zou ook op die nieuwe tactiek kunnen wijzen. Daar werden een of meerdere oliedepots verwoest, met als gevolg enorme zwarte rookwolken. Er zouden geen slachtoffers zijn gevallen. Rusland zegt dat het de brandstofvoorraad van het Oekraïense leger wilde treffen.

Intussen wordt er ook nog gepraat over vrede. Maar daar komen verschillende geluiden over naar buiten. De Oekraïners menen dat er inmiddels voldoende vooruitgang is geboekt voor een topontmoeting tussen de presidenten Zelenski en Poetin. Volgens hoofdonderhandelaar David Arakhamia is er alleen nog geen overeenkomst over de status van de Krim, het zuidelijke schiereiland dat in 2014 door de Russen is geannexeerd. De Russische hoofdonderhandelaar Vladimir Medinski ziet dat anders. Wat er nu op tafel ligt is volgens hem ‘niet klaar’ om te worden voorgelegd aan de beide leiders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden