Nieuws

Russen smullen van gouden toiletpot van corrupte ambtenaar

De Russische anticorruptiedienst heeft beelden vrijgegeven van de villa van een corrupte ambtenaar. Zelfs de Russen slaan er steil van achterover.

Sam de Graaff
De vrijstaande villa heeft een badkamer met gouden toiletpot. Beeld Alexander Khinshtein
De vrijstaande villa heeft een badkamer met gouden toiletpot.Beeld Alexander Khinshtein

Corruptie, het is de Russen niet vreemd. In de jaren negentig namen gehaaide zakenmensen – de latere oligarchen – de restanten van de Sovjetindustrie voor een habbekrats over. President Poetin, die het bestrijden van corruptie tot speerpunt van zijn beleid heeft gemaakt, bezit naar verluidt een gigantisch paleis aan de Zwarte Zee. Alleen zijn boekhouder weet hoe hij dat precies heeft betaald.

Toch staan zelfs de Russen soms nog versteld. En geef ze eens ongelijk: wie de beelden van het huis van Alexei Safonov ziet, denkt te maken te hebben met het paleis van een tsaar. Een vrijstaande villa met barokke inrichting, rijkelijk versierde plafonds en – het klapstuk – een gouden toiletpot.

De villa is zeer luxueus aangekleed Beeld Anti-corruptiebureau Rusland
De villa is zeer luxueus aangekleedBeeld Anti-corruptiebureau Rusland

Steekpenningen

Safonov is echter geen tsaar, maar officier van de lokale verkeerspolitie in Stavropol, een stad met ruim 300.000 inwoners in de Kaukasus. Hij en zes directe collega’s zijn opgepakt voor het aannemen van steekpenningen. Ze zouden zeker 19 miljoen roebel (220.000 euro) hebben ontvangen in ruil voor het verstrekken van licenties voor graantransporten.

Beelden van Safonovs villa, vrijgegeven door de anticorruptiedienst, worden volop gedeeld op sociale media. De foto’s doen veel Russen denken aan de wilde jaren negentig, toen de oligarchen hun vers vergaarde fortuin uitgaven aan enorme appartementen vol marmer en – daar heb je ze weer – gouden toiletpotten.

Inmiddels is de smaak van de oligarchen veranderd, zo meldde The Moscow Times op basis van een Moskouse projectontwikkelaar: minder overdaad, meer smaak. Die trend is blijkbaar nog niet doorgedrongen tot Stavropol.

De villa is zeer luxueus aangekleed Beeld Anti-corruptiebureau Rusland
De villa is zeer luxueus aangekleedBeeld Anti-corruptiebureau Rusland
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden