Plus

Russen schieten oude satelliet aan gort, Nasa kwaad om ‘gevaarlijke ruimtepuin’

Rusland heeft zich de woede van het Amerikaanse ruimtevaartagentschap Nasa op de hals gehaald door een satelliet van eigen makelij kapot te schieten. Het puin vormt volgens de Nasa een bedreiging voor satellieten en de bemanning van het internationale ruimtestation ISS.

Tom Kieft
Vanwege de explosie zij zouden de crewleden van het internationale ruimtestation ICC zich dit weekend volgens Nasa hebben voorbereid op een evacuatie via ruimtecapsules. Beeld REUTERS
Vanwege de explosie zij zouden de crewleden van het internationale ruimtestation ICC zich dit weekend volgens Nasa hebben voorbereid op een evacuatie via ruimtecapsules.Beeld REUTERS

De Russen schoten de satelliet stuk om een antisatellietwapen te testen. Het doelwit was een verouderde Russische satelliet uit 1982 die al jaren niet meer functioneerde.

Evacuatie ICC voorbereid

Door de explosie is de satelliet volgens Nasa in 1500 traceerbare brokstukken en nog eens honderdduizenden kleinere stukjes geknald, die nu met snelheden van duizenden kilometers per uur rondom de aarde vliegen. Die vormen volgens het agentschap een gevaar voor andere satellieten en ruimteschepen, waaronder de inzittenden van het internationale ruimtestation ICC.

Momenteel zitten 4 Amerikaanse, 1 Duitse en 2 Russische crewleden aan boord van het ICC. Vanwege de explosie zij zouden zij zich dit weekend volgens Nasa hebben voorbereid op een evacuatie via de ruimtecapsules – een soort ruimtereddingsboten waarmee de astronauten bij noodgevallen terug naar de aarde kunnen vliegen.

“Het behoeft geen uitleg dat ik woest ben. Dit is gewetenloos,” zei Nasa-directeur Bill Nelson. “Het is ongelooflijk dat de Russische regering deze test houdt en zo internationale astronauten bedreigt, en ook hun eigen kosmonauten aan boord van het station en de drie mensen op het Chinese ruimtestation.”

Het Russische ruimtevaartagentschap Roscosmos meent dat het allemaal wel meevalt met hoe gevaarlijk de test was. Volgens de Russische tegenhanger van de Nasa bevindt het ICC zich helemaal niet in de gevarenzone en was de voorbereiding tot evacuatie slechts een routineoefening.

Rondvliegend ruimteschroot

Dergelijke tests van antisatellietwapens zijn al langer omstreden, precies vanwege de bedreiging die rondslingerend ruimtepuin vormt voor ruimtevaartuigen en satellieten – en daarmee dus onze wereldwijde digitale infrastructuur.

Inmiddels vliegen naar schatting al liefst 19.000 stukken door mensen veroorzaakt ruimteschroot in een baan om de aarde. De kans wordt steeds groter dat een brokstuk een van de nu ruim 4000 actieve satellieten raakt, waardoor nog weer meer ruimtepuin in de ruimte geslingerd zou worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden