nieuws

Russen bombarderen de universiteit van Charkov

De universiteit in de noordoostelijke stad Charkov in Oekraïne is volgens president Volodimir Zelenski vernietigd door een Russische raketaanval. Het hoofdgebouw, de collegezalen, het universiteitsmuseum en de wetenschappelijke bibliotheek zijn getroffen, aldus Zelenski gisteravond in zijn videotoespraak.

Bob van Huët
De universiteit in de noordoostelijke stad Charkov in Oekraïne is volgens president Volodimir Zelenski vernietigd door een Russische raketaanval. Beeld AP
De universiteit in de noordoostelijke stad Charkov in Oekraïne is volgens president Volodimir Zelenski vernietigd door een Russische raketaanval.Beeld AP

“Dit kenmerkt de Russische invasie met 100 procent nauwkeurigheid. Als het gaat om de definitie van barbaarsheid, dan past deze aanval perfect in het plaatje,” aldus Zelenski.

Volgens Zelenski zijn de door het Westen gestuurde wapens ‘zeer krachtig’ en hij prijst hun nauwkeurigheid. Het Oekraïense leger gebruikt de artillerie om opslagplaatsen en andere doelen te vernietigen die logistiek belangrijk zijn voor Rusland, zei hij. “Dit vermindert het offensieve potentieel van het Russische leger aanzienlijk. De verliezen van de bezetters zullen elke week alleen maar toenemen, net als de moeilijkheid om ze te bevoorraden.”

Terreinwinst

Niettemin zouden Russische troepen na de verovering van alle grote steden in de provincie Loehansk verder terrein winnen in de aangrenzende regio Donetsk. De gebieden vormen samen de industriële regio Donbas waarop Vladimir Poetin zijn zinnen heeft gezet na de mislukte verovering van de Oekraïense hoofdstad Kiev.

Terwijl de Russische bombardementen intensiever worden heeft de regionale gouverneur van Donetsk er bij de resterende 350.000 inwoners van de provincie op aangedrongen om te evacueren.

Russische troepen bevinden zich nu ongeveer zestien kilometer ten noorden van de strategische stad Slovyansk in Donetsk. Het Britse ministerie van Defensie verwacht dat dit de komende weken een belangrijk slagveld zal zijn. In het zuiden zou het Oekraïense leger posities innemen voor een grote tegenaanval op de stad Cherson, die in het begin van de oorlog werd ingenomen door het Russische leger.

In totaal zouden sinds de Russische invasie op 24 februar meer dan 300.000 mensen de regio Loehansk hebben verlaten. In heel Europa zijn volgens de Verenigde Naties meer dan 5,6 miljoen Oekraïense vluchtelingen geregistreerd. De meesten zijn naar Rusland (naar schatting 1,5 miljoen), Polen (1,2 miljoen), Duitsland (867.000) en Tsjechië (388.097) gegaan. Miljoenen Oekraïners – de Internationale Organisatie voor Migratie registreerde er meer dan 8 miljoen – zijn intern ontheemd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden