Rusland: zinloos om verder te praten met Nederland over MH17

Rusland wil niet verder praten met Nederland en Australië over het neerhalen van vlucht MH17. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het zinloos om het overleg voort te zetten. De twee gesprekspartners zijn volgens Moskou niet geïnteresseerd in de waarheid.

ANP
null Beeld AP
Beeld AP

Het Russische ministerie verwijt Nederland en Australië dat ze Rusland wilden laten aanwijzen als de schuldige partij, schrijft de Russische nieuwssite RT. Rusland heeft altijd ontkend dat het iets te maken had met het drama in 2014.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok op 17 juli 2014 van Amsterdam naar Kuala Lumpur. De Maleisische hoofdstad werd echter nooit bereikt, boven het oosten van Oekraïne werd de Boeing 777 uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie bijna 200 Nederlanders, kwamen om het leven.

Nederland besloot dit jaar om Rusland voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) te dagen om zijn rol in het neerhalen van MH17. ‘Dergelijke onvriendelijke stappen door Nederland maken het drielandenoverleg en onze deelname daaraan zinloos,’ citeert RT uit een verklaring van het Russische ministerie.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok op 17 juli 2014 van Amsterdam naar Kuala Lumpur. De Maleisische hoofdstad werd echter nooit bereikt, boven het oosten van Oekraïne werd de Boeing 777 uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden, onder wie bijna 200 Nederlanders, kwamen om het leven.

In Oost-Oekraine was een conflict gaande tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense regeringstroepen. Volgens internationaal onderzoek was de Buk-raket waarmee het vliegtuig is neergeschoten, afkomstig uit Rusland.

Blok: Nederland betreurt besluit van Rusland ten zeerst

Nederland betreurt het eenzijdige besluit van Rusland ‘ten zeerste’ om de onderhandelingen over zijn aansprakelijkheid voor het neerhalen van vlucht MH17 te staken. Dat laat minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) weten.

Rusland liet eerder donderdag weten met de gesprekken te stoppen. “Het is bijzonder pijnlijk voor de nabestaanden dat Rusland het laat afweten,” aldus een verklaring van de minister.

“Het kabinet hecht er aan te benadrukken dat het de onderhandelingen wel wil voortzetten om tot een oplossing te komen die recht doet aan het enorme leed en de toegebrachte schade, veroorzaak door het neerhalen van vlucht MH17,” laat Blok verder weten.

Nabestaanden MH17: dit is een mes in de rug

Een mes in de rug van de nabestaanden. Dat is hoe nabestaanden van de vliegramp met de MH17 het besluit ervaren van Rusland om niet verder te praten met Nederland en Australië over het neerhalen van die vlucht.

“Dit eenzijdige besluit is zeer consistent,” zegt bestuurslid Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17. “Rusland weigert alle vorm van medewerking aan de oplossing van de MH17-problematiek. Die tegenwerking houdt nooit op. We merken dat bij het strafproces, bij de procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Rusland blijft tegenwerken en dat is om moedeloos en boos van te worden. Dit verbaast dus niet, maar stelt wel teleur.” Hij noemt het ‘verwerpelijk dat Rusland zo blijft tegenhouden dat de waarheid boven tafel komt. Een klap in het gezicht, zo niet een mes in de rug van nabestaanden’.

De stichting hoopt dat Nederland deze stap niet zonder gevolgen laat. “Als diplomatieke gesprekken niet helpen dan moeten ze de zaak voorleggen aan een hoger gerechtshof. Het kan niet zo zijn dat een dikke vinger wordt opgestoken naar Nederland en de nabestaanden en dat dat zonder gevolgen blijft.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden