Rusland zet eindelijk 'walvis-gevangenis' open
De 97 beloegawalvissen en orka’s die al maanden langs de Russische kust in de ‘walvisgevangenis’ zitten, worden bevrijd. ‘Nu het warmer wordt, moeten we actie ondernemen.’
Het wordt al voorzichtig de grootste walvissenreddingsactie ooit genoemd. Sinds vorig najaar, en mogelijk al sinds de zomer, zitten de 10 orka’s en 87 beloegawalvissen (witte dolfijnen) vast in krappe met kettingen omsloten kooien in de ijzige Srednjaja-baai, ten westen van de stad Nachodka.
De gouverneur van de regio Oleg Kozjemjako kondigde gisteren officieel de vrijlating aan, nadat vorige week een team wetenschappers op uitnodiging van de Russische autoriteiten de gevangen dieren kwam onderzoeken.
De walvissen zijn gevangengenomen met de intentie ze illegaal te verkopen aan Chinese amusementsparken. Voor een orka zou in China een paar miljoen dollar worden neergelegd; de beloega’s kunnen tienduizenden dollars per stuk opleveren.
De gekooide zeezoogdieren werden in november wereldnieuws toen door een drone gemaakte videobeelden opdoken op het internet. Een petitie werd 1,5 miljoen keer ondertekend voor de vrijlating van de dieren; de Russische autoriteiten namen de dieren met kooien dezelfde maand nog in beslag.
Videobeelden
De vrijlating blijkt een netelige kwestie, die zelfs de Russische president Vladimir Poetin niet zomaar naar zijn hand heeft kunnen zetten. In februari eiste hij de vrijlating van de walvissen, maar concrete stappen bleven uit.
De Russische milieuminister Dmitry Kobylki verklaarde in een persconferentie dat het extreme, winterse klimaat in de baai de oorzaak voor de vertraging was. Gedurende de winter vroor het wateroppervlakte rondom de kooien geregeld dicht. Medewerkers moesten ingrijpen en ijs verwijderen zodat de zeezoogdieren niet zouden stikken. “Als we de dieren in de winter vrijgelaten zouden hebben, waren ze allemaal doodgegaan,” verklaarde de minister. “We zijn door een emotionele periode heengegaan. Nu het warmer wordt, kunnen we, en moeten we actie ondernemen.”
De ontruiming van de walvisgevangenis zal alsnog enige tijd in beslag nemen, omdat bij de orka’s en beloega’s afzonderlijk wordt bekeken of ze aan vrijlating toe zijn. Voor sommige dieren komt de hulp te laat. Een orka bleek dit weekend overleden. Greenpeace Rusland meldde eerder al dat er plots drie beloega’s en een orka waren verdwenen. De milieuorganisatie vermoedt dat de dieren ook zijn overleden.
Jean-Michel Cousteau
Kobylki benadrukt dat het doel is om alle walvissen na vrijlating te laten terugkeren naar hun natuurlijke habitat, waarvoor milieuorganisaties ook pleiten. “Het maakt niet uit hoe goed een gouden kooi is. Het is duidelijk dat er niets beter is dan dat de dieren terugkeren naar hun natuurlijke leefgebied.”
Oceanoloog Jean-Michel Cousteau, zoon van de beroemde Franse oceaanonderzoeker Jacques Cousteau en leider van het onderzoeksteam, zegt dat ze de walvissen waar mogelijk zullen uitzetten in dezelfde wateren als waar ze zijn gevangen. “Zo kunnen de walvissen, hopen we, zich weer aansluiten bij hun eigen soort en misschien zelfs hun eigen familie, groep of vrienden.”
Als baby gevangen
Sommige walvissen moeten vermoedelijk na bevrijding elders nog opgevangen worden. Een deel van de gevangen beloega’s en orka’s is als baby gevangen, zonder dat zij van hun ouders de kneepjes van het jagen hebben kunnen afkijken. Dieren die ziek zijn moeten eerst worden verzorgd. “Het wordt dus niet zomaar een kwestie van de hekken opengooien en ze laten gaan,” zei de eveneens meegereisde Charles Vinick van het Whale Sanctuary Project. “Elke walvis vereist zijn eigen oplossing.”