‘Rusland ontbiedt Nederlandse diplomaat na vondst spionageapparaat’

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt een spionage-apparaat te hebben gevonden in de auto van een Russische militair attaché − een militair met een diplomatieke missie − in Nederland. Dominique Kuhling, de plaatsvervangend ambassadeur van Nederland, is door het Russische ministerie op het matje geroepen.

Het Parool
Het gebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Het gebouw van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in Zoetermeer.Beeld Hollandse Hoogte / ANP

Het Russische ministerie roept Nederland op maatregelen te nemen om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen. “Dergelijke onvriendschappelijke acties komen de toch al complexe relatie met Nederland niet ten goede,” aldus het departement. Volgens het Russische ministerie is het plaatsen van de apparatuur een schending van internationale verdragen.

Premier Rutte wil in een eerste reactie niet veel kwijt, meldt de NOS. “Daar kan ik verder geen commentaar op geven, ik zag de berichten.” Ook Buitenlandse Zaken kan vlak na de bekendmaking van het nieuws nog niks zeggen over beschuldigingen.

Niet best

De relatie tussen Nederland en Rusland is de laatste jaren niet best. Vorig jaar werd een Ruslandstrategie opgezet door minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok, waarin staat dat het allemaal stroef verloopt met Moskou.

Twee jaar geleden meldde de Nederlandse Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) een operatie van de Russen te hebben verijdeld tegen de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Nederland sloeg toen publiekelijk terug door de namen van de vier spionnen te noemen en hun gezichten te tonen.

Voor Nederland blijft het neerhalen van MH17 een zeer gevoelig punt. Rusland weigert mee te werken aan het onderzoek naar het neerschieten van het passagierstoestel. Volgens het Nederlandse Openbare Ministerie zouden daar ook hoge figuren in het Kremlin bij betrokken zijn.

Verder zijn er vanuit de EU spanningen met Moskou over de Russische agressie tegen Oekraïne, de bombardementen in Syrië ter ondersteuning van president Assad in Syrië en verschillende aanslagen op naar Europa gevluchte dissidenten. Samen met China en Noord-Korea behoort Rusland tot de kampioenen van de digitale spionage.

Nederland heeft sinds 2014 geen minister meer op handelsmissie naar Rusland gestuurd en lijkt ook niet van plan dat weer te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden