Update

Rusland bevestigt: vlaggenschip Moskva gezonken in Zwarte Zee

Het Russische vlaggenschip Moskva is alsnog gezonken. Dat melden Russische staatsmedia. Branden en explosies aan boord zouden het schip sterk hebben beschadigd, waarna het bij het terugslepen naar de haven zou zijn gezonken, is het Russische verhaal.

Bob van Huët
Vladimir Poetin bezoekt de Moskva in 2014.  Beeld via REUTERS
Vladimir Poetin bezoekt de Moskva in 2014.Beeld via REUTERS

Eerder zei het Russische ministerie nog dat er veel schade was, maar dat de boot niet was gezonken. Ook de belangrijkste raketbewapening van het vaartuig was niet beschadigd volgens de persdienst van de Zwarte Zeevloot. De brand ontstond volgens hen in een munitiedepot, waardoor er grote explosies waren. De bemanning moest daarom snel van boord worden gehaald. Over de oorzaak van de brand en de explosies meldt de Zwarte Zeevloot niets.

Op de terugweg naar de haven is de boot toch naar de bodem van de Zwarte Zee gezonken, melden staatsmedia nu. Dat zou dus nog niet donderdagmiddag zijn gebeurd. Volgens Oekraïense bronnen is de trots van de Russische vloot in de Zwarte Zee wel degelijk geraakt door Oekraïense raketten en zou hij eerder op de dag al tot zinken zijn gebracht. Dat meldde tenminste de Oekraïense regeringsadviseur Oleksiy Arestovych op Twitter.

Noodlottig ongeluk

Het Russische ministerie van Defensie heeft het over een noodlottig ongeluk. Vraag is of Vladimir Poetin dat gaat geloven. Want lastig bij de officiële versie is dat de Oekraïense autoriteiten al twee uur voor ‘de brand’ hadden gemeld dat de Moskva was geraakt, en wel door Oekraïense Nepunus-raketten.

Onbevestigde berichten spreken inmiddels van een zeer geslaagde militaire actie waarbij Oekraïne een vliegtuig of een drone op het schip zou hebben afgestuurd als afleidingsmanoeuvre. Tegelijk zouden twee Neptunus-raketten afgevuurd die kennelijk doel hebben getroffen. Volgens een onbevestigd bericht op Telegram zou de kruiser aan bakboordzijde zijn geraakt. Daarbij zouden ook meerdere doden zijn gevallen.

De Moskva.  Beeld via REUTERS
De Moskva.Beeld via REUTERS

Onderzoek

Aan boord waren vijfhonderd bemanningsleden. De Zwarte Zeevloot zegt niets over slachtoffers. Maar de schade aan de Moskva is hoe dan ook een geweldige klap voor het Russische leger. De 186 meter lange kruiser geldt als het vlaggenschip van de Russische vloot in de Zwarte Zee. Het schip werd gebouwd in de jaren 80 in het Sovjet-Unie-tijdperk, en ook nog eens in de Oekraïense stad Mykolajiv. ‘Gemaakt in Oekraïne, tot zinken gebracht in Oekraïne’, was vannacht op de sociale media een veel gehoorde kreet.

Veel zwarte grappen doen de ronde over de Russische weigering het verlies van het schip te erkennen. ‘Moskva is niet gezonken, maar gepromoveerd tot onderzeeër’, schreef iemand na de eerste Russische ontkenningen. ‘Waar is Moskva? Hij is gezonken’, schrijft Oleksiy Arestovych. Hij spreekt van de ‘grootste nederlaag van de Russische vloot sinds de Tweede Wereldoorlog.’

De 12.500 ton wegende raketkruiser uit de Slavaklasse leidde in deze oorlog het maritieme beleg van Odessa. Oekraïners kennen het vooral als het vervloekte schip waarvan de kapitein hun dappere verdedigers van Slangeneiland - voor de kust bij Odessa - aan het begin van de oorlog hooghartig sommeerde zich over te geven. De Oekraïense grenswachters hadden een inmiddels legendarische boodschap voor de Moskva: ‘Oorlogsschip, ga weg en fuck you’.

Zoete wraak

De schade op de Moskva wordt in Oekraïne dan ook gevoeld als zoete wraak. In meer praktische termen zal de geslaagde aanval er waarschijnlijk toe leiden dat Russische oorlogsschepen voor hun eigen veiligheid verder uit de kust moeten varen, aldus een Britse expert. Aan de Zwarte Zee en op de Zee van Azov, de meest ondiepe zee van Europa, in het zuidoosten van Oekraïne, liggen naar verluidt meer dan tien Russische oorlogsschepen. Met hun raketten nemen ze de Oekraïense kust onder vuur. Vooral industriewijken van Odessa zijn al meerdere keren getroffen. Strategisch is de Russische vloot erg belangrijk, want die voorkomt dat Oekraïne zich via de havens kan versterken met tanks. Het verlies van de Moskva volgt op een eerdere explosie aan boord van een Russisch amfibisch landingsschip, vermoedelijk ook het resultaat van een geheime Oekraïense aanval.

Overigens heette de Moskva eerst Slava, maar de naam werd veranderd in Moskva (wat dus simpelweg Moskou in het Russisch betekent). De imposante Moskva speelde een sterk symbolische rol in de Russische militaire campagne in Syrië, maar bood toen evengoed een krachtig luchtverdedigingssysteem. Opmerkelijk dus dat Oekraïne daar doorheen is gebroken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden