Nieuws

Ruimtesonde van Nasa heeft de zon ‘aangeraakt’

Een sonde van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa heeft de zon officieel ‘aangeraakt’. Dat wil zeggen: de Parker Solar Probe heeft de buitengrens, de ­zogenoemde corona, van de ster doordrongen. Nooit is de mens zo dicht bij de zon geweest.

Tom Kieft
Een illustratie van de ruimtesonde bij de zon.  Beeld AP
Een illustratie van de ruimtesonde bij de zon.Beeld AP

Een mijlpaal zoals de landing op de maan, noemt Nasa het op zijn website, maar dan wel een zonder spectaculair videobeeld, zoals Neil Armstrongs eerste stappen op het maanoppervlak. De in 2018 gelanceerde Parker Solar Probe is immers onbemand, uiteraard, en ook van een echte aanraking is geen sprake; de satelliet draait in een ovale baan rond de zon – en duikt daarbij zo nu en dan binnen de nooit eerder betreden atmosfeer. Op zo’n 14 miljoen kilometer afstand van de ster.

De eerste keer dat de Parker zijn ‘giant leap for mankind’ maakte was al in april, lieten de onder­zoekers dinsdag bij de bekend­making bij de American Geo­physical Union weten. Het duurde namelijk even voor de data de ­aarde hadden bereikt en waren ­geanalyseerd. Sindsdien is de ­Parker nog zeker twee keer de corona ingedoken.

De eerste bevinding: het is er veel stoffiger dan verwacht. Het doel van de ruimtemissie is onderzoek naar zogeheten zonnewinden, plasmawolken en zonnevlammen. Dat is niet alleen leuk voor ruimteonderzoekers, maar kan ook bruikbaar zijn op aarde. Zonnevlammen veroorzaken bijvoorbeeld noorderlicht, maar kunnen ook satellieten beschadigen en problemen veroorzaken voor elektriciteitsnetten.

De Parker kan dankzij een speciaal schild temperaturen tot 1400 graden Celsius weerstaan. Dat is zo dicht bij de zon ook wel nodig. Als alles goed gaat zal de sonde in 2025 in zijn laatste baan het oppervlak van de zon op 6 miljoen kilometer afstand passeren. Dat lijkt alsnog ver, maar is veruit het dichtstbij dat we ooit zijn gekomen. Ter vergelijking: de aarde draait op zo’n 150 miljoen kilometer afstand van de zon.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden