Ruim honderd arrestaties bij verboden demonstratie Minsk op verjaardag Loekasjenko

Tienduizenden actievoerders zijn zondag in Minsk samengekomen bij het presidentiële paleis. Ze protesteren tegen president Aleksandr Loekasjenko en zingen onder andere ‘fijne verjaardag, jij rat’. Ook zwaaien ze met rood-witte oppositievlaggen.

Het Parool
null Beeld AFP
Beeld AFP

Loekasjenko viert zondag zijn 66ste verjaardag. Rond half vier waren al 125 mensen aangehouden in de hoofdstad van Belarus. Het paleis wordt zwaar beveiligd door veiligheidstroepen met schilden en waterkanonnen.

Ondanks een verbod zijn tienduizenden actievoerders in het centrum van Minsk de straat opgegaan om hun ongenoegen te uiten over Loekasjenko. Het protest verplaatste zich naar de zetel van de president en de rest van de stad, mede omdat het Onafhankelijkheidsplein door de politie is afgegrendeld. Op dit plein zou de grote demonstratie aanvankelijk plaatsvinden. De politie heeft het plein afgesloten met metalen staven en honderden agenten. Ook zijn metrostations gesloten.

De politie arresteerde al meer dan honderd mensen maar gebruikte nog geen traangas zoals bij eerdere demonstraties. Op beelden op internet waren pantserwagens te zien van het leger van Belarus die kennelijk op weg waren naar de plekken waar werd gedemonstreerd. De minister van Binnenlandse Zaken bevestigde dat er rond half vier zondagmiddag al 125 demonstranten zijn aangehouden in de hoofdstad, meldt het Russische persbureau RIA. De minister dreigde eerder al het protest met geweld te kop in de drukken.

‘Laatste dictator van Europa’

De afgelopen twee zondagen waren er ook al demonstraties tegen Loekasjenko, waaraan honderdduizenden mensen deelnamen. De actievoerders noemen de president ‘de laatste dictator van Europa’. Gisteren waren er weer protesten in het hele land. Duizenden vrouwen gingen de straat op. Ze trokken vanaf het Plein van de Vrijheid te voet door Minsk, zoals te zien is op beelden die op social media werden verspreid.

Tijdens de demonstratie zaterdag stonden een politiemacht en speciale eenheden klaar om de demonstranten te beletten door te steken naar het Plein van de Onafhankelijkheid. Ook daar wachtten volgens een verslaggever van het Duitse persbureau DPA veiligheidstroepen en waren bussen geparkeerd voor het afvoeren van de eventuele arrestanten. Hoeveel aanhoudingen er gisteren zijn verricht, is onduidelijk.

De situatie in het land, dat tussen Polen en Rusland zit ingeklemd, is zeer gespannen sinds de presidentsverkiezingen van drie weken geleden. Loekasjenko eiste toen de overwinning op met 80 procent van de stemmen. Vrijwel iedereen in en buiten Belarus is ervan overtuigd dat er sprake is van verkiezingsfraude. De oppositie beschouwt Svetlana Tichanovskaja dan ook als de echte winnaar.

Verwarring over verjaardag

Loekasjenko is zondag 66 jaar oud geworden. Hij heeft eerder gezegd dat hij zijn verjaardag nooit viert en dat iedereen dat weet. Volgens de leider wordt hij dan ook door niemand gefeliciteerd. Er was eerder ook verwarring over de exacte datum. Loekasjenko heeft een zoon, Nikolaj, die op 31 augustus is geboren. De regering heeft ooit op de website de geboortedag van de president naar de 31ste verschoven. Destijds werd gemeld dat Loekasjenko’s moeder in de avond van 30 augustus 1954 naar het ziekenhuis was gegaan, maar pas in de nacht daarop was bevallen.

Eerder op de dag werd bekend dat Loekasjenko in de komende weken op bezoek gaat bij zijn Russische ambtsgenoot Poetin. Ze hebben dit zondag in een telefoongesprek afgesproken. Het Kremlin meldde dat de twee staatshoofden ook de bilaterale betrekkingen hebben doorgenomen. De regering in Moskou heeft het buurland steun toegezegd. Loekasjenko heeft Poetin al eerder om hulp gevraagd.

null Beeld AFP
Beeld AFP
null Beeld AP
Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden