Nieuws

Roep om vervolging Trump na verklaring ex-medewerker luider – maar onderschat de risico’s niet

Een naaste medewerker van Donald Trump heeft tijdens een hoorzitting een serie explosieve verklaringen gedaan over de rol van de voormalige president bij de Capitoolbestorming. De roep om Trump te vervolgen klinkt luider en luider – maar daaraan kleven grote risico’s.

Tom Kieft
De verklaringen van Hutchinson worden gezien als de meest belastende uit de hoorzittingen over de Capitoolbestorming tot nu toe. Beeld ANP
De verklaringen van Hutchinson worden gezien als de meest belastende uit de hoorzittingen over de Capitoolbestorming tot nu toe.Beeld ANP

Niet alleen wist Donald Trump (76) al dagen dat de demonstratie op 6 januari 2021 weleens uit de hand zou kunnen lopen, hij greep ook niet in toen bleek dat massa’s aanhangers gewapend waren met messen en geweren. Hij pleitte er zelfs voor wapencontroles weg te halen. De demonstranten zouden hém toch niets willen aandoen, zou Trump hebben gezegd.

Dat verklaarde Cassidy Hutchinson (1996), de rechterhand van Trumps stafchef Mark Meadows, tijdens een extra ingelaste hoorzitting over de gebeurtenissen rondom de bestorming van het Capitool op 6 januari. Daar werd op dat moment Joe Bidens presidentschap bezegeld, toen een menigte van woeste Trumpaanhangers het Amerikaanse parlement bestormde.

Volgens Hutchinson had Trump zijn aanhang zelfs persoonlijk naar het Capitool willen vergezellen. Toen de geheime dienst weigerde hem naar het Capitool te rijden omdat het gevaarlijk zou zijn ontstak hij in woede. “Ik ben de fucking president,” zou Trump hebben geroepen, waarop hij het stuur van de presidentiële auto probeerde over te nemen en naar de keel greep van de chauffeur.

Meerdere ontboezemingen

De verklaringen van Hutchinson worden gezien als de meest belastende sinds het begin van de hoorzittingen over de Capitoolbestorming tot nu toe, omdat ze licht schijnen op de vraag in hoeverre Trump wist dat de demonstratie een gewelddadige wending zou kunnen krijgen, en belangrijker nog: wat hij en zijn team met die informatie deden. Niets dus, komt naar voren in de verklaring van Hutchinson.

De grote vraag is of de verklaringen kunnen en zullen leiden tot vervolging van de ex-president. Sinds de eerste hoorzitting van de commissie van het Huis van Afgevaardigden die de bestorming van het Capitool onderzoekt begin juni, zijn meerdere ontboezemingen gedaan over de betrokkenheid van Trump bij de bestorming van het Capitool.

De voornamelijk door democraten geleide commissie heeft de bestorming op basis van maandenlang onderzoek al bestempeld als een couppoging door Trump om aan de macht te blijven.

Uiteindelijk is het echter niet aan de commissie, maar aan Bidens minister van Justitie, Merrick Garland, om de beslissing te nemen de ex-president voor de rechter te slepen. Als hij daartoe beslist zou dat de eerste keer zijn in de Amerikaanse geschiedenis dat een voormalig president strafrechtelijk vervolgd zou worden.

Politieke vergelding

In een peiling van ABC News en Ipsos gaf deze maand 58 procent van de Amerikanen aan te hopen dat Trump wordt vervolgd. Menig democratische politicus en juridisch expert pleit daar ook openlijk voor. ‘Als Garland niets doet, zal het Trump, of iemand als hij, alleen maar aanmoedigen om het opnieuw te proberen,’ schreef democratie-expert en hoogleraar recht aan de Universiteit van Californië Richard Hasen recent in The New York Times.

Aan vervolging kleven echter grote risico’s, waarschuwen zelfs tegenstanders van Trump. In The Hill schrijft commentator en jurist Andrew C. McCarthy dat vervolging van Trump in het al zwaar gepolariseerde Amerika de samenleving nog verder kan ontwrichten. ‘Dit zou ons al verdeelde land kunnen verscheuren en de geloofwaardigheid van het ministerie van Justitie onherstelbaar kunnen beschadigen.’

Ook Jack Goldsmith, voormalig assistent-procureur-generaal tijdens het presidentschap van George W. Bush, waarschuwde daarvoor in The New York Times. ‘Hoewel het niet aanklagen van Trump onder de gegeven omstandigheden zou suggereren dat een president boven de wet staat, zou het aanklagen van een vroegere en mogelijke toekomstige politieke tegenstander van de huidige president een catastrofale gebeurtenis zijn waarvan de natie niet snel zal herstellen. Het zal door velen worden gezien als politieke vergelding.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden