Rivaal Taghi vermoord in Suriname

Het heeft er alle schijn van dat de bloedige vete tussen Nederlandse drugscriminelen opnieuw een slachtoffer heeft geëist. Bij een schietpartij in Paramaribo zijn gisteravond twee doden gevallen, onder wie de 49-jarige Dennis Groenfelt uit Utrecht.

Sander van Mersbergen en Yelle Tieleman
null Beeld anp
Beeld anp

Dat bevestigt een woordvoerder van de Surinaamse politie. Er zijn twee verdachten aangehouden.

Milieu
Dennis Groenfelt is geen onbekende in het criminele milieu. Hij zat in het verleden al enkele forse gevangenisstraffen uit, onder meer voor een gewelddadige overval in Nieuwegein. Daarbij beroofde hij twee personen onder dreiging van een vuurwapen van een bedrag van ruim 70.000 euro.

Volgens bronnen ging het om een overval op een rivaliserende drugsbende. Ook werd hij verdacht van een ripdeal (drugsdiefstal), waarbij hij twee slachtoffers met een vuurwapen bedreigde en vervolgens met tape aan elkaar vast bond. Daarna ging hij er met enkele duizenden euro's vandoor.

Mustapha F.
De afgelopen jaren sloot Groenfelt zich aan bij de organisatie van Mustapha F., een drugscrimineel die miljoenen verdiende in de handel met cocaïne. Hij was het eigenlijke doelwit van een liquidatie waarbij niet F. werd vermoord, maar de zoon van een Marokkaanse rechter. Sindsdien zit F. vast in Marokko.

Mustapha F. is de rivaal van Ridouan Taghi, die momenteel geldt als de meestgezochte crimineel van Nederland. Over en weer zijn in de oorlog tussen deze twee bendes de afgelopen jaren al diverse slachtoffers gevallen. Zo werd de Utrechtse crimineel Hamza Ziani eind 2018 in de Spaanse kustplaats Torremolinos doodgeschoten. Ziani (34) gold als een vertrouweling van F. en zijn dood wordt toegeschreven aan het kamp-Taghi.

Andere slachtoffer
Het andere slachtoffer van de liquidatie in Suriname is een vrouw, Cadischa Prika. Zij was volgens de politie 19 jaar oud en heeft vermoedelijk de Surinaamse nationaliteit. De politie vermoedt dat het om een liquidatie gaat. De rol van de aangehouden verdachten wordt nog onderzocht.

De twee slachtoffers stonden bij een tankstation toen vanuit een personenauto van dichtbij het vuur op hen werd geopend. Groenfelt zat in de laadbak van een pick-up truck. Prika stond naast hem. Op foto's is te zien dat het mannelijke slachtoffer achterover in de laadbak ligt. Later op de avond is in een buitenwijk van de stad een brandend voertuig aangetroffen. Het zou gaan om de auto waarmee het misdrijf is gepleegd.

Over de achtergrond van de liquidatie kan de politie nog niets zeggen. "De zaak is nog jong. We zijn volop aan het onderzoeken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden