PlusNieuws

Reuzenbomen in Yosemite bedreigd door bosbranden: ‘Eén sequoia kan honderden soorten planten en dieren huisvesten’

Een bosbrand in natuurpark Yosemite in de Amerikaanse staat Californië bedreigt een bos zeldzame sequoia's. Brandweerlieden beschermen de soms tweeduizend jaar oude bomen door ze constant vochtig te houden.

Julia Schipper
Brandweerlieden houden de bomen vochtig en proberen het risico op grondbrand te verminderen. Beeld Noah Berger/AP
Brandweerlieden houden de bomen vochtig en proberen het risico op grondbrand te verminderen.Beeld Noah Berger/AP

Washburn, zoals de huidige bosbrand ook wel genoemd wordt vanwege de gelijknamige wandelroute in Yosemite, begon op 7 juli en woedt al enkele dagen. Bewoners en toeristen in de buurt van de brand zijn geëvacueerd en de luchtkwaliteit is sterk afgenomen door de dikke rookwolken. Er werken 550 brandweerlieden aan het blussen van de brand.

De brand bedreigt minstens vijfhonderd gigantische sequoia’s in de Mariposa Grove, waaronder de beroemde Grizzly Giant. Deze bekende reuzenpijnboom is 63,7 meter hoog en heeft bij de grond een omtrek van 29,5 meter. “De boom staat erom bekend dat hij wel 80 meter lang kan worden,” zegt Frederic Lens, onderzoeker bij Naturalis. Sequoia’s komen alleen voor aan de westkant van de bergketen Sierra Nevada in Californië en worden soms meer dan tweeduizend jaar oud.

Aangepast aan bosbranden

De bomen worden zo oud dat ze er na verloop van tijd een eigen ecosysteem op nahouden. “Eén sequoiaboom kan honderden soorten planten en dieren huisvesten,” zegt Lens. In tegenstelling tot de enorme hoogtes die de bomen kunnen bereiken, zijn de wortels erg ondiep en wijd verspreid. “De sequoia’s staan door hun wortels met elkaar in verbinding. Als er een boom omvalt of verbrandt, heeft dit automatisch gevolgen voor de andere bomen.”

Door de toenemende droogte en warmere temperaturen als gevolg van klimaatverandering, komen bosbranden steeds vaker voor. In 2022 hebben in de Verenigde Staten tot nu toe 35.000 bosbranden bijna 1.9 miljoen hectare grond aangetast. Volgens het National Interagency Fire Center is dit ver boven het jaarlijkse gemiddelde. De sequoia’s hebben zich door de jaren heen aangepast aan bosbranden. “Rond de stam zit een dikke, zachte bast waardoor ze goed bestand zijn tegen vuur,” zegt Lens. Toch zijn de bomen zichtbaar aangetast door de terugkerende bosbranden. “Sommige bomen zijn uitgehold en volledig zwartgeblakerd vanbinnen.”

Sprinklersysteem

Vorig jaar sneuvelden bij een brand in de natuurparken Sequoia en Kings Canyon 3600 sequoiabomen, zo’n 3 tot 5 procent van alle sequoia’s ter wereld. Een jaar eerder werd in diezelfde regio 10 procent van alle sequoiabomen wereldwijd vernietigd door brand. Brandweerlieden proberen dan ook met man en macht de nog bestaande oude bomen te beschermen tegen het vuur. Ze zetten onder andere een groot sprinklersysteem in, om de bomen vochtig te houden en het risico op grondbrand te verminderen. Naast het sprinklersysteem is er materiaal verwijderd dat de branden zou kunnen aanwakkeren rond de bomen. Isolatiedekens van aluminiumfolie, die eerder om de bomen werden gewikkeld tijdens bosbranden, worden nu niet gebruikt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden