Resten van 215 kinderen gevonden bij voormalig Canadees internaat

Op de plek van een voormalig internaat voor inheemse kinderen in Canada zijn de stoffelijke resten ontdekt van 215 jongeren. Premier Justin Trudeau zei op Twitter dat het nieuws zijn hart heeft gebroken.

De Canadese premier Justin Trudeau. Beeld AFP
De Canadese premier Justin Trudeau.Beeld AFP

De kinderen waren leerlingen van de Kamloops Indian Residential School in het Canadese British Columbia. Tussen tussen 1890 en 1969 werden hier inheemse jongeren ondergebracht.

De overblijfselen werden aangetroffen bij radaronderzoek in de buurt van de westelijke stad Kamloops, zei Rosanne Casimir die een groep oorspronkelijke bewoners vertegenwoordigt. Volgens haar waren sommige kinderen maar drie jaar oud en zijn de sterfgevallen nooit gedocumenteerd.

Culturele genocide

Canada telde in de vorige eeuw veel onderwijsinstellingen waar inwonende kinderen soms met harde hand werden ‘beschaafd’. Het internaat in Kamloops werd namens de overheid gerund door de katholieke kerk. Er werden onder anderen jongeren van de Inuit-minderheid geplaatst en ontdaan van hun cultuur en taal.

‘Het is een pijnlijke herinnering aan dit duistere en schaamtevolle hoofdstuk in de geschiedenis van ons land,’ zei Trudeau.

Volgens een zes jaar durend onderzoek, dat in 2015 werd afgerond, was er sprake van ‘culturele genocide’. Het rapport schreef over fysieke mishandelingen, verkrachting, ondervoeding en andere misstanden waaraan veel van de in totaal 150.000 leerlingen van dergelijke scholen onderworpen waren. Meer dan 4000 kinderen stierven op deze scholen. De 215 kinderen die nu gevonden zijn daarbij waarschijnlijk nog niet meegeteld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden