Nieuws

Republikeinse verkiezingskandidaat huurde na verlies schutters in om politieke tegenstanders aan te vallen

In de Amerikaanse staat New Mexico heeft een voormalige Republikeins verkiezingskandidaat vier schutters ingehuurd om de woningen van Democratische politici aan te vallen. Solomon Peña verloor in november de verkiezingen om een zetel in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Het Parool
Solomon Peña bij zijn arrestatie op maandag 16 januari. Beeld AP
Solomon Peña bij zijn arrestatie op maandag 16 januari.Beeld AP

Zijn verlies was te wijten aan verkiezingsfraude, zo beweert hij in navolging van oud-president Donald Trump. Hij wordt er nu van beschuldigd het brein te zijn achter de aanslagen op woningen van twee districtsfunctionarissen en twee volksvertegenwoordigers van de staat New Mexico, nadat hij hun woning had bezocht om de verkiezingsuitslag van november te betwisten.

Peña nam op 3 januari deel aan de beschieting van de woning van senator Linda Lopez, maar zijn semiautomatisch vuurwapen blokkeerde. Schutter Jose Trujillo vuurde vervolgens twaalf kogels af met een pistool. Bij de 10-jarige dochter van Lopez vlogen de kogels door de muren van haar slaapkamer. Niemand raakte gewond.

Arrestatiebevel

Ook op 4, 8 en 11 december waren aanslagen geweest in de stad Albuquerque. De schietpartijen volgden op verhitte ruzies waarbij Peña papieren had laten zien om zijn beweringen over fraude in de verkiezingen te kracht bij te zetten. Peña verloor in november met 47 procentpunt verschil van de Democratische kandidaat Miguel Garcia.

Peña had ‘de bedoeling om ernstige verwondingen of het overlijden te veroorzaken van de bewoners in hun woningen’, luidt het in een arrestatiebevel van de politie van Albuquerque. ‘Solomon wilde dat ze (de schutters) lager zouden mikken en rond 20 uur zouden schieten, omdat de bewoners dan waarschijnlijk nog niet niet bed zouden liggen,’ aldus de aanklacht.

Peña werd maandag gearresteerd. Een van de schutters zou meewerken met het onderzoek, meldt de politie.

Eerdere veroordelingen

Peña kwam in het verleden al meermaals in aanraking met de politie. Hij werd veroordeeld voor vijftien misdrijven, waaronder inbraak. Daarnaast zat hij ook al een celstraf van ongeveer zeven jaar uit.

Op 15 november deelde de man een foto van zichzelf op Twitter met een ‘Make America Great Again’-sweater, een vlag met het opschrift ‘Trump 2024' en een bericht dat hij, net zoals Trump, weigerde zijn verkiezingsnederlaag te erkennen.

“Het ging hier om een radicaal-rechtse verkiezingsontkenner die werd gearresteerd en om iemand die het ergst denkbare deed wat je kan doen als je een politiek meningsverschil hebt, namelijk dat omzetten in geweld,” reageert Tim Keller, de Democratische burgemeester van Albuquerque. “We weten dat we het niet altijd eens zijn met onze verkozenen, maar dat mag nooit leiden tot geweld.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden