Republikeinse bestuurder Georgia onder druk gezet en bedreigd om stemmen ongeldig te verklaren

Brad Raffensperger, de Republikeinse staatssecretaris van Georgia, zegt dat zijn partijgenoten hem in toenemende mate onder druk zetten om de integriteit van de afgelopen presidentsverkiezingen in twijfel te trekken. Dat meldt The Washington Post.

ANP/Het Parool
Brad Raffensperger en zijn vrouw ontvingen de afgelopen dagen meerdere doodsbedreigingen. Beeld AP
Brad Raffensperger en zijn vrouw ontvingen de afgelopen dagen meerdere doodsbedreigingen.Beeld AP

Ook ontvingen Raffensperger en zijn vrouw de afgelopen dagen meerdere doodsbedreigingen. ‘Je kunt de hertelling maar beter niet verprutsen. Je leven hangt ervan af’, luidde een bericht dat Raffensperger op zijn telefoon heeft ontvangen.

De zuidelijke staat Georgia, die meestal trouw voor de Republikeinen stemt, ging naar de Democratische presidentskandidaat Joe Biden, de uiteindelijke winnaar. In verscheidene staten waar Biden heeft gewonnen, proberen de Republikeinen de ongefundeerde beschuldigingen van president Donald Trump over verkiezingsfraude hard te maken, in de hoop zo nog iets te veranderen aan de uitslag. Daarbij richten zij zich met name op het stemmen per post, waar een recordhoeveelheid, overwegend Democratische, kiezers dit jaar voor heeft gekozen in verband met de coronapandemie.

Briefstemmen ongeldig verklaren

Raffensperger, de hoogste eindverantwoordelijke voor de verkiezingen in Georgia, zegt dat Senator Lindsey Graham hem heeft gevraagd naar manieren om briefstemmen ongeldig te kunnen verklaren. Graham, die voorzitter is van de senaatscommissie voor Juridische Zaken, vroeg Raffensperger onder meer of partijdigheid stembureaumedewerkers ertoe kan hebben aangezet om briefstembiljetten te accepteren waarbij de handtekeningen niet klopten. Ook vertelt Raffensperger dat Graham hem vroeg of hij de bevoegdheid heeft om alle briefstemmen ongeldig te verklaren in districten met een relatief hoog percentage afwijkende handtekeningen.

Raffensperger zegt dat hij versteld stond van Grahams suggestie om zonder tussenkomst van de rechter te zoeken naar manieren om legaal uitgebrachte stemmen ongeldig te verklaren. “Het leek er erg op dat hij dat wilde gaan doen.” aldus Raffensperger tegen The Washington Post. Graham liet in een reactie aan de krant weten dat hij wel met Raffensperger heeft gesproken, maar dat die hem verkeerd heeft begrepen. “Als hij zich bedreigd voelt door dat gesprek, dan heeft hij een probleem.”

2500 stemmen niet meegeteld

Bij de hertelling in Georgia zijn volgens Amerikaanse media ruim 2500 stembiljetten aangetroffen in het kiesdistrict Floyd County die nog niet waren meegeteld. Volgens de systeemmanager voor de verkiezingen in Georgia, Gabriel Sterling, gaat het om een menselijke fout. De stemmen waren niet geüpload op een geheugenkaart van een scanmachine, aldus Sterling. Hij noemt de fout ‘een ongelooflijke blunder’. “Het is geen probleem met het materiaal. Het was een persoon die zijn job niet goed heeft gedaan.”

Van de nieuwe stemmen waren er 1643 voor Trump en 865 voor Biden, aldus The Atlanta Journal-Constitution. Het zal de uitkomst van de verkiezingen in Georgia echter niet veranderen. Volgens onofficiële cijfers kreeg Biden ruim 14.000 stemmen meer dan Trump. Luke Martin, de voorzitter van de lokale afdeling van de Republikeinse partij, noemde de fout ‘erg verontrustend’. Toch gaat het volgens hem niet om een wijdverspreid probleem en hij is blij dat de audit van de stemmen de fout heeft onthuld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden