Republikeinen op de vlucht om klimaatwet Oregon te stoppen

In het Amerikaanse Oregon is ruzie over nieuwe klimaat­wet­geving zo hoog opgelopen dat de Republikeinse delegatie in de lokale senaat de staat is ont­vlucht. Om de wet te stoppen.

Een houthakker in Oregon demonstreert tegen de nieuwe Klimaatwet. Beeld AP

Het begon vorige week donderdag als een staking. Toen de nieuwe Klimaatwet voor Oregon ter stemming zou worden gebracht, beenden de elf Republikeinse senatoren gezamenlijk de zaal uit. Stemming afgeblazen.

De meerderheid van de senaat van Oregon (dat net als alle Amerikaanse staten een eigen Hoger- en Lagerhuis heeft) is Democratisch.

Het voorstel zou een stemming dus eenvoudig overleven. Maar dan moet die wel worden gehouden. Zo lang de Republikeinen zich verborgen houden zit dat er niet in.

Niet voor het eerst

Volgens de Democraten maakt de wet van Oregon een voorloper op het gebied van klimaatbescherming, en creëert deze op termijn banen. Republikeinen zijn op hun beurt bang dat banen verloren gaan en brandstof duurder wordt.

Gouverneur Kate Brown kan er niet bepaald om lachen, en gaf de politie van Oregon opdracht de senatoren op te sporen en terug de vergaderzaal in te sturen. Maandag waren de dame en tien heren nog steeds niet terug, en bleek de meerderheid bovendien de staat uit gevlucht. Omdat de Klimaatwet uitsluitend een staatsaangelegenheid is en de bevoegdheid van de politie niet verder reikt dan de grens van Oregon, zijn ze daar voorlopig ‘veilig’. Van agenten in Idaho, waar ze zich naar verluidt schuil houden, hebben de senatoren om dit vergrijp weinig te duchten.

Hoe merkwaardig dat ook klinkt, het is niet voor het eerst dat Amerikaanse politici op deze manier het wetgevend proces lamleggen. In Wisconsin namen Democraten in de Senaat onlangs de benen om te voorkomen dat antivakbondsmaatregelen zouden worden doorgevoerd. Collega’s in Texas gingen er vandoor toen de kaart met kiesdistricten opnieuw ingetekend zou worden.

De patstelling in Oregon kreeg nationale aandacht toen de Republikein Brian Boquist Brown’s agenten adviseerde om hem zwaarbewapend te komen ophalen. “Ik ben niet van plan om politiek gevangene te worden,” zei hij in een tv-interview. De gewapende (want dat mag in de VS) militie Oregon Three Precenters interpreteerde dat als een open uitnodiging, en liet weten in het weekend met honderden naar het Capitool te willen komen, als beveiligers van de Republikeinse senatoren. Enkele tientallen kwamen ook daadwerkelijk, maar vonden een dichte deur. Gouverneur Brown had de Senaat uit voorzorg gesloten gehouden. De voorzitter en volledige Democratische delegatie bleken met de dood bedreigd, meldt persbureau AP.

Stroperig proces

Het is inmiddels behoorlijk lelijk geworden, maar de Republikeinen hebben op politiek vlak voorlopig hun zin. Al dagen ligt het voorstel voor nieuwe klimaatregels te wachten op handtekeningen. Voor de Democratische meerderheid in Oregon begint de tijd inmiddels te dringen. De regels schrijven voor dat er voor het einde van deze week gestemd moet worden over de nieuwe wet. Gebeurt dat niet, dan moet het voorstel van tafel en opnieuw worden ingediend. Een stroperig proces waar niemand zin in heeft. Behalve de elf Republikeinse senatoren. 

Kate Brown, Gouverneur van Oregon. Dreigt gevluchte Senatoren te laten inrekenen opdat ze kunnen stemmen over de Klimaatwet.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden