Redactie The New York Times keert zich tegen opiniestuk in eigen krant

Redacteuren van The New York Times hebben gedreigd vrijdag te staken tegen een opiniestuk in hun eigen krant, waarin wordt opgeroepen tot inzet van het leger bij antiracismedemonstraties.

David van Unen
De Republikeinse senator Tom Cotton uit Arkansas. Beeld Andrew Harnik/AP
De Republikeinse senator Tom Cotton uit Arkansas.Beeld Andrew Harnik/AP

Binnen de redactie van The New York Times is onenigheid ontstaan na de publicatie van een opiniestuk van de Republikeinse senator Tom Cotton in de krant. Meer dan 160 medewerkers willen vrijdag een virtual walk out houden en 800 medewerkers ondertekenden een boze brief tegen het essay, dat volgens hen verkeerde informatie bevat.

In het stuk pleit senator Tom Cotton uit Arkansas ervoor – overigens in navolging van president Donald Trump – om het leger in te zetten bij escalaties van de betogingen tegen racisme en politiegeweld in de VS: ‘Deze rellen hebben niets met de dood van George Floyd te maken. Dit zijn nihilistische criminelen die uit zijn op buit en de kick van vernietiging.’ (...) ‘Er is maar een ding dat de rust op straat terug kan brengen: overweldigend machtsvertoon om onruststokers uiteen te drijven, te arresteren en af te schrikken.’

‘Overhaast redactioneel proces’

‘Deze publicatie brengt zwart personeel in gevaar’, twitterden donderdag tientallen medewerkers van de krant, ondanks dat het gebruik is om als medewerker van de krant niet openlijk over interne zaken te spreken. Tijdens een videovergadering erkende chef opinie James Bennet donderdag het stuk voorafgaand aan publicatie niet te hebben gelezen. Een woordvoerder van de krant laat aan CNN weten dat een ‘overhaast redactioneel proces’ vooraf was gegaan aan de publicatie van ‘een stuk dat niet voldoet aan onze standaarden’. Bennet heeft beloofd meer aandacht te zullen geven aan factchecken.

Vrijdagochtend (Amerikaanse tijd) houden Bennet, uitgever A.G. Sulzberger en hoofdredacteur Dean Baquet een virtuele town hall, waarin medewerkers van de krant de kans krijgen om hun onvrede te uiten. Volgens nieuwssite Slate zou de krant nog nooit zoveel opzeggingen in een uur tijd hebben gehad als na de publicatie van Cottons stuk.

President Cotton

In Arkansas smult de senator ondertussen van de onrust waar zijn stuk voor heeft gezorgd bij de krant. ‘De woke mob van The New York Times heeft laten zien hoe niet serieus te nemen ze zijn en hoe ongeïnteresseerd in zowel logica als feiten. Mijn stuk is hier te lezen, voor wie wel is geïnteresseerd in feiten.’

Persbureaus Bloomberg en AP noemden hem deze week een geschikte kandidaat om in 2024 namens de Republikeinen Donald Trump op te volgen. AP: ‘Cotton is omhooggeschoten binnen de partij door precies de goede vijanden te maken.’ Volgens Bloomberg is zijn essay het eerste salvo in de richting van een kandidatuur over vier jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden