Plus

Red de neushoorn, vergiftig zijn hoorn

Een onconventionele methode om neushoorns tegen stropers te beschermen, lijkt effect te hebben. In Zuid-Afrika bewerkt het Rhino Rescue Project (RRP) de hoorn met kleurstof en gif om die waardeloos te maken voor stropers.

Erik van Zwam
Een niet-behandelde witte neushoorn, Zuid-Afrika. Beeld Getty Images
Een niet-behandelde witte neushoorn, Zuid-Afrika.Beeld Getty Images

Een neushoorn wordt daartoe eerste verdoofd en daarna wordt een gat geboord in de hoorn. Daarin wordt een cocktail gespoten van verf en ectoparasiticiden, een gif om parasieten zoals teken te doden. Door de verf is de hoorn onbruikbaar als trofee. Het ivoor vermalen om er medicijnen van te maken – veel Chinezen en Vietnamezen geloven daarin – kan ook niet, want de hoorn is ziekmakend. Als mensen het gif binnenkrijgen worden ze misselijk, moeten ze overgeven en krijgen ze last van stuiptrekkingen.

De organisatie zou inmiddels 700 neushoorns preventief hebben behandeld. Sinds het RRP ­begon, in 2011, is minder dan 2 ­procent van de behandelde dieren omgekomen – en een deel daarvan door natuurlijke oorzaken.

De methode lijkt dus te werken, want in tien jaar tijd (van 2008 tot 2018) zijn circa 7000 neushoorns gestroopt, die níet waren met de giftige kleurstof waren bewerkt.

20.000

Er leven nog zo’n 20.000 witte en 5000 zwarte neushoorns in het wild in Afrika. Zonder enige bescherming zijn de twee soorten over twee decennia uitgestorven. Het afzagen van de hoorns, zoals natuurbeschermers doen, blijkt niet effectief, omdat stropers de dieren ook doden voor het restje hoorn onder de huid.

De neushoorns hebben geen last van de ingespoten giftige cocktail, zegt het RRP. Binnen een aantal dagen verspreidt de stof zich door de hele hoorn. Omdat een hoorn zichzelf elke drie à vier jaar vernieuwt, moet het procedé wel ­herhaald worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden