Rechtszaken wachten Trump als hij zijn onschendbaarheid verliest

null Beeld AFP
Beeld AFP

Donald Trump heeft allerlei redenen een overwinning van Joe Biden te betwisten. Een ervan is puur eigenbelang. Eenmaal buiten het Witte Huis verliest de president zijn onschendbaarheid en dreigen er vele pijnlijke processen.

Donald Trump is niet bang voor rechtszaken. Voordat hij president werd spande hij er duizenden aan. Een groot aantal op de bluf en niet altijd met succes. Nadat hij in 2016 het Witte Huis betrad werden er tientallen rechtszaken tegen hem aangespannen.

Amerikaanse media meldden de afgelopen dagen dat Trump zijn medewerkers zou hebben verteld dat - mocht hij verliezen - er heel veel tijd gaat worden doorgebracht in de rechtszaal. En dat sloeg niet alleen op de door hem vooraf al betwiste gang van zaken rond deze verkiezingen. De president weet dat er een batterij advocaten klaarstaat om hem namens diverse cliënten aan te pakken.

De Amerikaanse historicus Michael Beschloss zei daarover: “Als hij verliest, heb je een situatie die niet veel verschilt van die van Nixon toen die aftrad. Nixon zei ‘dat de celdeur dichtging’. Donald Trump heeft een afzettingsprocedure, twee echtscheidingen, zes faillissementen, zesentwintig beschuldigingen van seksueel wangedrag en naar schatting vierduizend rechtszaken overleefd. Zijn geluk zou wel eens kunnen eindigen als hij verliest van Joe Biden. Zelfs als Trump wint zullen er tijdens zijn tweede termijn ernstige juridische en financiële bedreigingen opdoemen.”

Aanklachten

Een waaier aan aanklachten hangt in de lucht. Dat varieert dan van onbetaalde rekeningen, belastingfraude, diverse zakengeschillen tot ernstige beschuldigingen van seksuele misdragingen.

Spraakmakend waren al de beschuldigingen van Summer Zervos, ooit een deelneemster aan The Apprentice. Tijdens Trumps reality-tv-show zou de presentator haar hebben aangerand. Vorig jaar beweerde Zervos dat ze bewijzen had om haar aantijgingen te staven. In juni 2019 beschuldigde een andere vrouw, E. Jean Carroll, Trump ervan haar halverwege de jaren 90 in een warenhuis in New York te hebben verkracht. In november, nadat de president de beschuldigingen had ontkend, diende ze een aanklacht in wegens laster.

Michael Cohen, de voormalige (en nu geschorste) persoonlijke advocaat van de president, spande vorig jaar een rechtszaak aan bij een rechtbank in New York tegen de Trump-organisatie en beschuldigde deze ervan hem bijna 2 miljoen aan juridische kosten niet te hebben betaald.

Erfenis

Nicht Mary Trump, die in juli een boek publiceerde waarin ze haar oom bekritiseerde, beschuldigt de president, zijn zus en zijn broer Robert ervan haar te hebben bedrogen in een erfenis. In de rechtszaak, die in september voor een rechtbank in New York werd aangespannen, beschuldigt ze de familie van fraude.

En dan worden er nog rechtszaken verwacht die te maken hebben met zwart geld dat Russische klanten in de Trump-organisatie zou hebben gepompt en andere dubieuze deals.

Groot probleem voor Donald Trump wordt dat dat alles heel veel geld gaat kosten. Volgens The New York Times staat de president al enige honderden miljoenen rood.

Michael Cohen. Beeld EPA
Michael Cohen.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden