Rechter zet streep door Italiaans verbod op migrantenschepen

Een rechter zette woensdag een streep door het verbod waarmee minister Matteo Salvini migrantenschepen wilde weren uit Italië. Die kondigde meteen een nieuw decreet af.

Hanneke Keultjes
De Ocean Viking, die al  356 migranten oppikte uit zee, hoopt nu koers te kunnen zetten naar Italië. Beeld AFP
De Ocean Viking, die al 356 migranten oppikte uit zee, hoopt nu koers te kunnen zetten naar Italië.Beeld AFP

Het Spaanse reddingsschip Open Arms, met 147 migranten aan boord, is donderdagmorgen de Italiaanse territoriale wateren binnengevaren. Een dag eerder besliste een Italiaanse rechter dat een door minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini uitgevaardigd decreet dat hen de toegang tot de wateren ontzegde in strijd is met het internationaal recht.

De Open Arms is niet het enige schip dat nu koers zal zetten naar Italië. De Ocean Viking, van Artsen Zonder Grenzen en SOS Mediterrannee, heeft onderweg 356 mensen opgepikt die probeerden met gammele bootjes vanaf Libië de Europese kust te bereiken.

Salvini, die ook vicepremier is, kondigde op Twitter ‘met spoed’ hoger beroep aan én tekende woensdagnacht een nieuw decreet dat de schepen weert uit de Italiaanse territoriale wateren. Het decreet moet ook door de minister van Defensie worden ondertekend, zij weigert dat.

Salvini vindt de hulpschepen een veerdienst voor mensensmokkelaars. “De schepen nemen systematisch mensen aan boord met het politieke doel ze naar Italië te brengen,” twitterde hij. “Voor mij betekent humane hulp investeren in Afrika, zeker niet het openstellen van Italiaanse havens.”

Volgens Salvini had het schip, dat van een Spaanse hulporganisatie is, net zo makkelijk koers kunnen zetten naar Spanje. Nu dobberde de Open Arms twee weken in internationale wateren in afwachting van het aangespannen beroep tegen Salvini’s verordening.

Volgens het decreet dat Salvini begin augustus uitvaardigde, konden schepen die het verbod negeerden een boete van 1 miljoen euro krijgen. Ook konden ze in beslag worden genomen.

Het vonnis van gisteren betekent een nederlaag voor Salvini. De politicus van de rechtse ­Lega staat bekend om zijn strenge anti-immigratiestandpunt waarmee zijn populariteit in de peilingen stijgt. Vorige week zegde hij het vertrouwen op in de regering die zijn Lega met de populistische Vijfsterrenbeweging vormt.

Bij de vervroegde verkiezingen, waarschijnlijk dit najaar, hoopt hij de gunstige peilingen om te kunnen zetten in een flinke zetelgroei.

Salvini wendde zich wederom via Twitter rechtstreeks tot zijn kiezers (die hij vrienden, ‘amici’, noemde): “Zolang ik er ben, zal ik alles doen wat in mijn macht ligt om de grenzen van Italië te verdedigen.”

Open Arms reageerde verheugd op de uitspraak van de rechter. “Nu kunnen de mensen aan boord in Italië aan wal. Het enige dat ontbreekt, is dat ons nog een haven moet worden toegewezen,” zei oprichter Òscar Camps tegen journalisten in Madrid.

De Italiaanse regering liet donderdagmorgen weten dat Spanje bereid is zo’n 150 opvarenden van de Open Arms op te nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden