Rechter eist dat België alle coronamaatregelen binnen 30 dagen schrapt

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg sommeert de Belgische overheid om binnen dertig dagen een eind te maken aan de coronamaatregelen, op straffe van een dwangsom.

Het Parool
Protest in Brussel tegen het coronabeleid van de Belgische regering. Beeld BELGA
Protest in Brussel tegen het coronabeleid van de Belgische regering.Beeld BELGA

Dat heeft advocaat Audrey Lackner woensdag bevestigd aan persbureau Belga. Zij treedt in de zaak op voor de Franstalige Mensenrechtenliga.

De rechtbank is van oordeel dat de maatregelen van de regeringen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan illegaal zijn. Volgens Lackner zegt de rechtbank eigenlijk dat de wettelijke basis waarop de ministeriële besluiten gebaseerd zijn niet geldig is.

De Nederlandstalige en Franstalige Mensenrechtenliga’s waren enkele weken terug naar de rechtbank gestapt met een verzoekschrift, om de overheid het ministerieel besluit van 28 oktober, en zijn latere wijzigingen, te laten schorsen.

Rechtsgronden

De verdediging had aangevoerd dat deze besluiten ‘gebaseerd zijn op ontoereikende rechtsgronden en systematisch worden onttrokken aan de Raad van State onder het mom van hoogdringendheid’. Volgens de advocaten is die hoogdringendheid, na een gezondheidscrisis die nu al een jaar duurt, slechts een excuus om een parlementair debat over de maatregelen uit de weg te gaan.

Het Belgische ministerie van Binnenlandse Zaken zou het vonnis momenteel aan het bestuderen zijn. Volgens de krant Le Soir moet de Belgische staat een boete van 5000 euro per dag betalen als de maatregelen na dertig dagen nog niet tot het verleden behoren, met een maximum van 200.000 euro.

Op slot

België maakte vorige week bekend verder op slot te gaan, omdat het aantal ziekenhuisopnames maar ook de besmettingen met het coronavirus blijven stijgen. De niet-noodzakelijke winkels mogen alleen open op afspraak en de hele grote winkels voor maximaal vijftig mensen tegelijk.

De niet-medische contactberoepen als kappers moeten ook weer dicht voor voorlopig vier weken. Het aantal personen met wie Belgen buiten hun gezin in de buitenlucht mogen afspreken wordt weer teruggeschroefd van tien naar vier personen. Een aantal coronamaatregelen blijft, zoals de avondklok. Ook niet-noodzakelijke reizen vanuit België blijven tot 19 april verboden.

Er is volgens premier Alexander De Croo gekozen voor een ‘korte pijnperiode, een paaspauze‘ in de hoop de opflakkering terug te dringen.

Kritiek

De Mouvement Réformateur (MR), een verbond van centrum-rechtse politieke partijen in België, is al langer kritisch op het Overlegcomité, de Belgische variant op het OMT.

‘Deze nieuwe #lockdown is een drieledige mislukking. Het is triest dat de lasten vooral liggen op de Belgen die werken. We hebben objectieve gegevens nodig om met het virus te leren leven. En vooral de vaccinatie moet sneller,’ twitterde voorzitter Georges-Louis Bouchez.

Avondklok in Nederland

De uitspraak van de Brusselse rechtbank doet denken aan het juridische gesteggel omtrent de avondklok in Nederland. De rechtbank in Den Haag kwam tot de conclusie dat de avondlok direct moest worden opgeheven, omdat bij de invoering van de ingrijpende maatregel geen sprake was van bijzondere spoedeisendheid.

Het was een enorme overwinning voor actiegroep Viruswaarheid die de rechtszaak had aangespannen. Het kabinet stond in zijn hemd, maar de euforie was van korte duur. Het gerechtshof oordeelde – anders dan de rechtbank – dat er juridisch niets mis is met het instellen van de avondklok sinds 23 januari.

De toen ruim 33.000 boetes die waren opgelegd voor het overtreden van de avondklok, bleven om die reden van kracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden