Rechter: Curaçao moet homohuwelijk toestaan

De rechter op Curaçao heeft maandag bepaald dat er ‘geen rechtvaardiging is om paren van gelijk geslacht een burgerlijk huwelijk te weigeren’. Zeker zolang er geen sprake is van een geregistreerd partnerschap.

Het Parool
Curaçao moet het homohuwelijk toestaan, aldus een rechterlijke uitspraak. Het druist in tegen de Curaçaose grondwet. Beeld ter illustratie. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
Curaçao moet het homohuwelijk toestaan, aldus een rechterlijke uitspraak. Het druist in tegen de Curaçaose grondwet. Beeld ter illustratie.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Dat is de uitkomst van een zaak die mensenrechtenorganisatie Human Rights Caribbean had aangespannen namens twee vrouwen op het eiland die in het huwelijk willen treden. Het is volgens de rechter aan de wetgever om maatregelen te treffen om de ‘ongeoorloofde discriminatie’ op te heffen.

In het burgerlijk wetboek van Curaçao is bepaald dat een huwelijk alleen kan worden gesloten tussen een man en een vrouw. Volgens de rechter is deze bepaling in strijd met het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod zoals dat staat opgenomen in de Curaçaose grondwet.

Human Rights Caribbean is blij met de uitspraak en stelt: “Het recht is er niet slechts voor de meerderheid van de bevolking of voor hen die geloven in God. Juist minderheden moeten zich gesteund weten door het recht.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden