Rechter blokkeert tijdelijk zeer strenge anti-abortuswetgeving Texas

Een rechter in de Amerikaanse staat Texas heeft de zeer strenge anti-abortuswetgeving die daar eerder deze maand werd ingevoerd tijdelijk geblokkeerd. De wet, die onder meer alle abortussen vanaf zes weken verbiedt, kon zowel in binnen- als buitenland op veel kritiek rekenen.

Het Parool
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Federale rechter Robert Pitman besloot woensdag dat de wet, de strengste in de gehele Verenigde Staten, niet mag worden gehandhaafd terwijl rechtszaken over de wetgeving worden afgehandeld. Dit deed hij nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie op initiatief van de Democratische regering een aanklacht had ingediend tegen de staat Texas. Eerder besloot het Amerikaanse Hooggerechtshof juist dat de wet tot een definitieve uitspraak van kracht mocht blijven.

‘Bizar en extreem’

President Joe Biden heeft de ‘bizarre en extreme’ wet in Texas sterk veroordeeld. Biden zei dat zijn regering zoekt naar mogelijkheden om Texaanse vrouwen toegang te geven tot veilige en legale abortus. De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland beargumenteerde in de aanklacht dat een staat geen enkele vrouw het recht over haar eigen lichaam mag ontzeggen voordat de baby levensvatbaar is. Dat is volgens een uitspraak van het Hooggerechtshof in 1973, in de wet die het recht op abortus vastlegde, ongeveer de 24ste zwangerschapsweek.

Onder de Texaanse wet mogen zwangerschappen na zes weken niet meer worden beëindigd. Op dat moment weten veel vrouwen nog niet dat ze zwanger zijn. Ook kunnen mensen die vrouwen helpen bij het verkrijgen van een abortus worden aangeklaagd en lopen zij het risico op hoge geldboetes. Dit geldt voor dokters, maar bijvoorbeeld ook taxichauffeurs die zwangere personen brengen naar de plaats waar de abortus zal plaatsvinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden