Plus
Recessie door coronavirus? De beurs hoopt op overheidsactie
Het nieuwe coronavirus heeft de omvangrijke Chinese industrie een zware klap toegebracht. Een belangrijke graadmeter voor de bedrijvigheid in het land is in februari gedaald tot een absoluut laagterecord.
Maandag kleurden de belangrijkste aandelenbeurzen in Europa voor het eerst weer groen, na de forse dalingen sinds de uitbraak van het coronavirus. Ook in Amsterdam opende de AEX-index op 2 procent winst. Beleggers lijken erop te vertrouwen dat de centrale overheden en banken zullen bijspringen om een wereldwijde recessie af te wenden.
De noodzaak daartoe wordt onderstreept door de gigantische klap die de Chinese economie te verduren krijgt. De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie zakte afgelopen maand naar 35,7, tegen 50 in januari. Een stand boven de 50 wijst op groei, daaronder op krimp. Dergelijke standen zijn sinds de financiële crisisjaren 2008 en 2009 niet meer voorgekomen. Toen was de laagste stand 38,8.
Verplichte sluiting
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden, verplichtte de Chinese overheid door heel het land de sluiting van fabrieken, winkels, eetgelegenheden en bioscopen. Dat dit de op één na grootste economie van de wereld schade zou berokkenen, leed geen twijfel. Maar hoe groot die klap zou zijn, was nog onderwerp van debat.
Intussen is het virus in 61 landen wereldwijd aangetroffen – en in Europa zetten overheden zich ook schrap voor de economische gevolgen. Italië steekt 3,6 miljard euro in extra maatregelen ter ondersteuning van de economie, kondigde de minister van Financiën, Roberto Gualtieri, aan in een gesprek met de krant La Repubblica. Maandagochtend heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) de groeiraming voor de wereldeconomie met 0,5 procentpunt verlaagd.
Noodmaatregel Italië
Halverwege de week overleggen de ministers van de eurogroep telefonisch over de plannen, aldus Gualtieri. De Italiaanse regering vreest dat de economie in de eerste helft van dit jaar 1 tot 3 procent zal krimpen. De inkoopmanagersindex zakte er in februari naar 48,7. Italië is zwaar getroffen door coronabesmettingen: 1700 zijn er geconstateerd en al 34 mensen zijn aan de gevolgen bezweken.
Gualtieri heeft er alle vertrouwen in dat de Europese Unie begrip zal tonen voor de noodmaatregel en toestemming verleent voor de extra uitgaven, die neerkomen op circa 0,2 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Italië ligt al jaren onder vuur wegens zijn oplopende staatsschuld, maar Gualtieri betoogde dat de Italiaanse economie stabiel is en de regering over 2019 een begrotingstekort heeft van 1,6 à 1,7 procent van het bbp. Dat is minder dan voorzien.