Reacties op veroordeling Weinstein: ‘Nu zaak om door te pakken’

De veroordeling van filmproducent Harvey Weinstein voor seksueel wangedrag is een historisch moment voor de #MeToobeweging. Er klinkt opluchting, maar ook scepsis. “Vrouwen en meisjes, maar ook jongens en mannen die dit hebben mee gemaakt, moeten blijven opstaan.”

Raounak Khaddari
Ambrien ­Moeniralam, een Amsterdamse activiste, spreekt van een historisch moment. Beeld Dingena Mol
Ambrien ­Moeniralam, een Amsterdamse activiste, spreekt van een historisch moment.Beeld Dingena Mol

Oud-politica en feministe Hedy d’Ancona heeft het allemaal gevolgd: Weinstein met zijn rollator, de veroordeling, de gang naar het ziekenhuis in plaats van de gevangenis. “Dit is het recht dat zegeviert,” zegt d’Ancona. “Een mijlpaaltje voor al die vrouwen wereldwijd die dit ooit hebben moeten meemaken of nooit ‘nee’ durfden te zeggen.” De 82-jarige Amsterdamse hoopt dat vrouwen nu niet meer jaren wachten om dit soort misstanden aan te kaarten. “Het moet meteen zijn: ‘Weg jij ’.”

De vrouwen die Weinstein beschuldigen, voelden zich voor hun carrière totaal van hem afhankelijk. “Maar bij de verkrachte vrouwen in India, Pakistan en Zuid-Afrika – waar het bijna gebruikelijk is dat je via een verkrachting wordt ontmaagd – stond er niet eens een ‘beloning’ tegenover. En dat stopt niet met deze veroordeling.”

Wandaden

Bij Ambrien Moeniralam (18) overheerst na de uitspraak opluchting. “Het betekent heel veel.” Moeniralam, die met haar Instagramaccount @catcallsofamsterdam tegen seksuele intimidatie strijdt, spreekt van een historisch moment. “Het laat zien dat hoe groot je ook bent, je niet wegkomt met je wandaden.”

Hoewel ze weet dat slachtoffers levens­lang getekend zijn door de daden van de voormalig producent, markeert de uitspraak het begin van een nieuw tijdperk voor de filmsector en de rest van de wereld. Een tijdperk waarin ook de machtigste mensen niet ongestraft hun gang kunnen gaan, aldus Moeniralam.

“Weinstein kon jaren zijn grove seksuele gewelddaden afkopen. Dit laat zien dat zelfs als je geld hebt, je er niet mee wegkomt,” zegt Laura Ader van Fairspace, een organisatie die seksuele intimidatie en andere vormen van discriminatie in de openbare ruimte tegengaat.

Waarschuwing

Kamerlid Vera Bergkamp, woordvoerder emancipatie van D66, meent dat Weinsteins veroordeling ‘met kracht de norm stelt’. Volgens haar is de uitspraak niet alleen belangrijk voor zijn slachtoffers, maar voor ieder­een die door #MeToo werd getroffen en voor de emancipatie als ­geheel. “Dit gaat over seksueel on­gewenst gedrag in een ongelijkwaardige relatie. Deze uitspraak maakt duidelijk dat dat niet mag en niet kan.”

Andere vrouwen die werden misbruikt door mannen met macht kunnen volgens PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen nu weer hoop hebben op erkenning en genoegdoening. “Deze uitspraak is ook een waarschuwing: dit gedrag is strafbaar.”

De rechter moet nog bepalen hoe lang Weinstein de gevangenis in gaat, maar wat de straf ook zal zijn, nu moet er worden doorgepakt, vindt feminist Moeniralam. “Vrouwen en meisjes, maar ook jongens en mannen of anderen die hetzelfde mee hebben gemaakt of meemaken, moeten blijven opstaan en van zich laten horen. Alleen dan kan iemand die seksueel overschrijdend gedrag vertoont, worden gestopt.”

Met Weinsteins veroordeling wordt ook korte metten gemaakt met het hardnekkige idee dat de slachtoffers zelf schuldig zijn, benadrukt Laura Ader. “Nog te vaak wordt de schuld bij het slachtoffer gezocht. De vrouwen die Weinstein heeft aangerand en verkracht zouden ook vrijwillig met hem zijn meegegaan, maar zij ­zitten niet fout. Weinstein zit fout. Ik ben heel blij dat dat ook is uitge­komen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden