Rapport: Frankrijk had rol in genocide Rwanda

Frankrijk is in hoge mate verantwoordelijk voor de ‘voorzienbare’ genocide in Rwanda in 1994. Dat staat in een Rwandees rapport over de volkerenmoord.

Tom Kieft
null Beeld AFP
Beeld AFP

Het 600 pagina’s tellende rapport is uiterst kritisch over de rol van de Fransen in het Oost-Afrikaanse land. Frankrijk zou volgens het rapport niets hebben gedaan om de slachting van zeker 800.000 etnische Tutsi’s door de door de Hutu’s gedomineerde Rwandese overheid te stoppen.

De Franse regering was destijds ‘blind noch onbewust’ ten aanzien van de op handen zijnde genocide, maar bleef desondanks – om haar eigen belangen in de regio veilig te stellen – de Rwandese regering van de toenmalige president Juvénal Habyrimana steunen.

Rwanda was lang een kolonie van België en werd in 1962 zelfstandig. Frankrijk had ten tijde van de genocide nauwe betrekkingen met de regering van het land en zond troepen naar Rwanda als onderdeel van een missie van de Verenigde Naties.

De Fransen trainden en bewapenden de Rwandese troepen volgens de onderzoekers in aanloop naar de genocide, die al met al ongeveer 100 dagen duurde. Een extra schandvlek voor de Fransen is dat de regering van François Mitterrand volgens het rapport heeft getracht informatie over de gebeurtenissen te verdonkeremanen. De onderzoekers stellen echter ook dat er ‘geen bewijs is dat Franse bewindhebbers of Franse troepen direct betrokken zijn geweest bij het uitmoorden van Tutsi’s’.

Frans onderzoek

Frankrijk en Rwanda hebben de voorbije jaren toenadering tot elkaar gezocht. In opdracht van de Franse president Emmanuel Macron werd afgelopen jaar door Franse historici eveneens een onderzoek gedaan naar de genocide in Rwanda. Ook dat onderzoek concludeerde dat Frankrijk verantwoordelijkheid draagt voor de gebeurtenissen in Rwanda in 1994 waarbij honderdduizenden doden zijn gevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden