Raketaanval op kantoren internationale pers in Gaza

Een Israëlische raketaanval heeft in de Gazastrook een gebouw getroffen met kantoren van internationale media, waaronder persbureau Associated Press en nieuwszender al-Jazeera. Een getuige zegt dat het pand is ingestort.

Het Parool
De explosie in de Jala Tower, waar onder andere kantoren van al-Jazeera en Associated Press zitten. Beeld Hollandse Hoogte / AFP
De explosie in de Jala Tower, waar onder andere kantoren van al-Jazeera en Associated Press zitten.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Een Israëlische legerwoordvoerder zei dat het gebouw is bestookt omdat daar materieel van de militante Palestijnse beweging Hamas lag. Hij voegde eraan toe dat de eigenaar van het gebouw van 13 verdiepingen voorafgaand aan de aanval was gewaarschuwd voor de raketaanval.

Daardoor konden mensen uit de toren worden geëvacueerd. In het pand bevonden zich naast internationale media ook kantoren van andere organisaties en appartementen. Over mogelijke slachtoffers is nog niets bekend.

‘Vreselijk’

Wael al-Dahdouh, bureauchef van al-Jazeera in Gaza, noemde het vreselijk dat de kantoren van internationale media door de raketaanval zijn getroffen.

Waarnemend directeur-generaal Mostefa Souag van al-Jazeera noemde de actie ‘barbaars’. “Het doel van deze gruwelijke misdaad is om de media het zwijgen op te leggen en om het bloedbad en het lijden van de bevolking van Gaza te verbergen.”

De zender publiceerde een video waarop te zien is dat de eigenaar van het gebouw, Jawwad Mahdi, via de telefoon een Israëlische militair smeekte om 10 minuten te wachten, zodat journalisten het gebouw konden binnengaan om waardevolle apparatuur op te halen voordat het werd gebombardeerd.

“Het enige wat ik vraag is om vier mensen ... naar binnen te laten gaan en hun camera’s te halen,” zei Mahdi. “We respecteren je wensen. We doen het niet als je het niet toestaat, maar geef ons tien minuten.’’ De militair aan de andere kant van de telefoon wees het verzoek af, waarop Mahdi zei: “Je hebt ons levenswerk, onze herinneringen, het leven vernietigd. Ik zal ophangen. Doe wat je wilt. Er is een God.’’

AP heeft samen met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken tekst en uitleg gevraagd van de Israëlische regering. “Dit is een ongelooflijk verontrustende ontwikkeling. We vermeden ternauwernood een vreselijk verlies aan mensenlevens. De wereld zal minder weten over wat er in Gaza gebeurt vanwege wat er vandaag is gebeurd.’’

VN-chef ‘diep verontrust’ over aanval op mediagebouw

Secretaris-generaal António Guterres is “diep verontrust over de vernietiging door een Israëlische luchtaanval vandaag van een hoog gebouw in Gazastad waar de kantoren van verschillende internationale mediaorganisaties waren gevestigd”, zei zijn woordvoerder, Stephane Dujarric, in een zaterdag afgegeven verklaring.

Hij is ook “ontzet” door het “toenemende aantal burgerslachtoffers, waaronder de dood van tien leden van dezelfde familie, onder wie kinderen, als gevolg van een Israëlische luchtaanval gisteravond”, vervolgde Dujarric. “De secretaris-generaal herinnert alle partijen eraan dat elke willekeurige aanval op burger- en mediastructuren in strijd is met het internationaal recht en koste wat kost moet worden vermeden”, zei hij.

De Amerikaanse minister van Israël-Palestijnse Zaken Hady Amr voert zondag gesprekken met Israëlische leiders voordat hij Palestijnse functionarissen ontmoet om “duurzame kalmte” te zoeken, zei het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De VN-Veiligheidsraad komt zondag bijeen om het geweld te bespreken.

Iran geeft steun aan Hamas

Iran heeft de Palestijnse beweging Hamas zijn steun toegezegd in het conflict met Israël rond de Gazastrook. In een telefoontje met Hamas-leider Ismail Haniyeh verzekerde de commandant van de al-Quds Brigade, generaal Esmail Qa’ani, de Palestijnse beweging van zijn volledige steun, zo berichten Iraanse staatsmedia.

Haniyeh zou Iran hebben bedankt voor die steun en verklaarde volgens de nieuwszender al-Alam dat de strijd tegen Israël niet alleen die van Hamas is, maar die van de hele islamitische wereld.

Eerder had de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken nog op de valreep een voor zaterdag gepland bezoek aan Oostenrijk geannuleerd nadat de regering in Wenen aan verschillende van haar gebouwen de Israëlische vlag had gehesen. Tijdens dat bezoek zou het vooral zijn gegaan over de in Wenen lopende onderhandelingen rond de verlenging van de nucleaire deal die in 2015 met Iran werd afgesloten.

Iran beschouwt Israël als zijn aartsvijand en steunt anti-Israëlische verzetsgroepen, waaronder Hamas en de Islamitische Jihad in Gaza, en de Hezbollah-militie in Zuid-Libanon. Teheran had eerder deze week al “de brutale en wrede misdaden van Israël tegen de Palestijnen” krachtig veroordeeld, maar verder houdt het land zich in het huidige conflict op de achtergrond. Waarnemers denken dat dit onder andere te maken heeft met het feit dat Iran de nucleaire onderhandelingen niet op het spel wil zetten. Teheran zou graag zien dat de Amerikaanse sancties, die de Iraanse economie de afgelopen twee jaar in een grote crisis hebben gestort, worden opgeheven.

Ambulances

Egypte heeft zijn grensovergang met de Gazastrook geopend en tien ambulances naar het gebied gestuurd om mensen op te halen die gewond zijn geraakt door Israëlische bombardementen. Bronnen bij veiligheidsdiensten en in de medische sector zeggen dat de gewonden in Egyptische ziekenhuizen zullen worden behandeld.

De ambulances zijn via de grensovergang Rafah naar de Gazastrook gereden. Egypte wil later nog eens vijf ambulances naar Gaza sturen. In drie Egyptische ziekenhuizen zijn voorbereidingen getroffen voor de opvang van gewonden van de Israëlische bombardementen en beschietingen.

De Israëlische krant Haaretz meldde dat bij een Israëlische luchtaanval op het vluchtelingenkamp Al-Shati in het noorden van Gaza vandaag tien personen uit één familie zijn gedood. De slachtoffers zijn acht kinderen en twee vrouwen, aldus Haaretz op basis van bronnen in de Gazastrook.

Geweld

Israël en militante Palestijnen bestoken elkaar al dagen. De Israëlische strijdkrachten zeggen dat sinds maandag meer dan 2000 raketten zijn afgevuurd vanuit de Palestijnse enclave aan de kust. Israël reageerde door op grote schaal luchtaanvallen uit te voeren op doelen in het gebied.

De meeste dodelijke slachtoffers vallen aan Palestijnse kant. Het Israëlische leger voert luchtaanvallen uit op de Gazastrook. Vrijdagnacht werden Palestijnse doelen ook met tanks vanaf de Israëlische zijde bestookt. Ook daarbij werden ongewild burgerdoelen geraakt, zo erkende een legerwoordvoerder.

Luitenant-kolonel Jonathan Conricus, woordvoerder van het Israëlische leger, zegt dat de tanks zo’n vijftig granaten afvuurden. “Zoals altijd met het doel militaire doelen te raken en nevenschade en burgerslachtoffers tot een minimum te beperken.” Conricus zegt dat het ‘deze keer niet haalbaar’ was om burgergebieden te ontruimen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden