Radicaal-rechtse Meloni nu officieel premier van Italië

Giorgia Meloni is vanaf vrijdag de premier van Italië. Ze heeft van president Mattarella formeel de opdracht gekregen een regering te vormen.

Angelo van Schaik
De  nieuwe premier van Italië Giorgia Meloni naast haar coalitiegenoot (en voormalig premier) Silvio Berlusconi.  Beeld AFP
De nieuwe premier van Italië Giorgia Meloni naast haar coalitiegenoot (en voormalig premier) Silvio Berlusconi.Beeld AFP

In elf minuten waren premier Giorgia Meloni en de Italiaanse president Mattarella klaar, vrijdagochtend in het Palazzo del Quirinale in Rome. Meloni’s radicaal-rechtse coalitie had haar unaniem voorgedragen als premier en de president ging daarmee akkoord, zo zei ze in de korte persconferentie na afloop van de ontmoeting met Mattarella. Opvallend was dat alleen de aanstaande premier het woord voerde, coalitiepartners Matteo Salvini en Silvio Berlusconi deden er het zwijgen toe in de kleine perszaal van het Quirinaal.

Terwijl de oppositiepartijen donderdag afzonderlijk van elkaar bij president Mattarella op bezoek gingen, presenteerde Meloni’s coalitie zich vrijdag als één geheel. De vraag is alleen hoe sterk dat geheel is: de afgelopen weken kwamen er behoorlijk wat barstjes in het rechtse bastion.

Tweede viool voor Berlusconi

Matteo Salvini, de leider van de rechts-populistische partij Lega, eiste voor zichzelf het ministerie van Binnenlandse Zaken op, maar werd teruggewezen door Giorgia Meloni; de Lega heeft door het grote verlies niet zoveel te willen, vindt ze. Daarnaast kan Silvio Berlusconi het maar moeilijk te verkroppen dat hij tweede viool moet spelen. Zijn centrum-rechtse partij Forza Italia stemde niet voor de Meloni als voorzitter van de Senaat, en ook schreef Berlusconi nogal opzichtig op wat hij van Meloni vond, namelijk ‘eigenzinnig, eigenwijs, arrogant en beledigend’. Het briefje op zijn tafel in de senaat werd gefotografeerd en veroorzaakte een rel. Meloni reageerde woedend: “Berlusconi vergat één ding op zijn lijstje: niet chantabel.”

Banden met Poetin

Nadat de kou weer enigszins uit de lucht was kwam een audio-opname naar buiten waarin Berlusconi vertelt dat hij zijn banden met de Russische president Poetin weer heeft aantrokken en dat volgens hem de schuld van de oorlog in Oekraïne bij president Zelenski ligt. Net op het moment dat premier Meloni zich juist als overtuigd Europeaan en Navo-lid presenteerde.

In een tweet schreef de aanstaande premier, wier partij wortels heeft in fascistisch gedachtegoed, dat haar coalitie de president had gewezen op de noodzaak het land snel een regering te geven. We zijn er klaar voor, voegde Meloni eraan toe. Meloni heeft haast, omdat ze in de gaten heeft wat haar en haar regering de komende tijd te wachten staat: een oplaaiende pandemie, groeiende armoede als gevolg van de stijgende energieprijzen en de aanhoudende oorlog in Oekraïne.

In de loop van vrijdagavond presenteert de kersverse premier haar lijst met ministers. Het nieuwe kabinet wordt zaterdagochtend om 10.00 uur ingezworen. Enkele bekenden zijn de oud-voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani (minister van Buitenlandse Zaken) en Matteo Salvini (Infrastructuur).

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden