Nieuws

Protesten uitgebroken in Iran na dood opgepakte vrouw

In Iran zijn protesten uitgebroken na het overlijden een jonge vrouw die was opgepakt door de zedenpolitie. De autoriteiten hebben volgens staatsmedia in opdracht van president Ebrahim Raisi een onderzoek ingesteld naar de dood van de 22-jarige Mahsa Amini.

ANP
De hoogste Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei tijdens een televisiespeech in maart 2022. Beeld ANP / EPA
De hoogste Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei tijdens een televisiespeech in maart 2022.Beeld ANP / EPA

De afgelopen maanden hebben Iraanse mensenrechtenactivisten vrouwen opgeroepen hun hijab (sluier) af te doen in de openbare ruimte, een overtreding van de islamitische kledingvoorschriften. Dergelijk ‘immoreel gedrag’ kan tot een hardhandige arrestatie leiden, waarvan voorbeelden te zien zijn op sociale media.

De politie liet weten dat Amini een hartaanval had gekregen nadat ze naar het politiebureau was gebracht om haar te ‘overtuigen’ en ontkende de beschuldigingen dat ze was geslagen. Volgens haar familieleden leed Amini niet aan een hartaandoening. Op sociale media gaan beelden rond van Amini in haar ziekenhuisbed, met een ernstig gezwollen gezicht.

Strafrechtelijk onderzoek

De hervormingsgezinde politicus Mahmoud Sadeghi riep de opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, op Twitter op zich uit te spreken over de zaak, aangezien hij de moord op George Floyd door de Amerikaanse politie in 2020 aan de kaak had gesteld. Op sociale media werden video’s gepost waarin demonstranten ‘Dood aan de dictator (Khamenei)’ scandeerden terwijl automobilisten de protesten op een plein in Teheran steunden met getoeter te midden van veel politie.

De Amerikaanse gezant voor Iran, Robert Malley, twitterde dat ‘Amini’s dood na verwondingen opgelopen in hechtenis voor een ‘ongepaste’ hijab verschrikkelijk is. Degenen die verantwoordelijk zijn voor haar dood moeten verantwoordelijk worden gehouden’. Amnesty International zei in een reactie dat beschuldigingen van marteling en andere vormen van mishandeling in hechtenis, strafrechtelijk moeten worden onderzocht en dat de verantwoordelijke agenten en functionarissen voor de rechter moeten verschijnen.

Khamenei ernstig ziek

Sinds de revolutie in 1979 zijn Iraanse vrouwen verplicht hun haar te bedekken en lange, loszittende kleding te dragen. Overtreders kunnen rekenen op een publieke berisping, boetes of arrestatie. Het sjiitische regime worstelt nog altijd met handhaving van de islamitische wet; veel vrouwen dragen nauwsluitende jassen en felgekleurde sjaals op hun hoofd waarbij veel haar te zien is.

The New York Times bericht vrijdag dat de 83-jarige ayatollah Khamenei onder observatie van artsen rust moet houden. Hij heeft vorige week alle vergaderingen en openbare optredens afgezegd nadat hij ernstig ziek was geworden, meldt de krant op basis van bronnen. Hij zou vorige week zijn geopereerd na darmproblemen en hoge koorts, maar er inmiddels iets beter aan toe zijn.

Tip Het Parool via WhatsApp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden