Protest in Hongkong naar een climax

Met nieuwe botsingen met de politie en een grootschalige staking begeeft de protestbeweging in Hongkong zich in steeds gevaarlijker vaarwater, waarschuwen de autoriteiten.

Reuters en AP
null Beeld EPA
Beeld EPA

Nieuwe protestacties in Hongkong gingen maandag gepaard met verkeerschaos en de inzet van traangas door de politie. De hoogste bestuurder, Carrie Lam, waarschuwde dat de stad ‘op de rand van een extreem gevaarlijke situatie’ verkeert. Ze benadrukte dat de protesten een uitdaging betekenen van China’s soevereiniteit.

Betogers blokkeerden wegen en legden de metro deels lam. Op de luchthaven werden honderden vluchten geannuleerd. De krant South China Morning Post berichtte dat veel luchtverkeersleiders zich ziek hebben gemeld.

In de Aziatische metropool wordt al maanden gedemonstreerd, aanvankelijk tegen een omstreden uitleveringswet met China. Inmiddels zijn de acties tegen de autoriteiten in het algemeen gericht. Met een grote staking zetten de betogers hun acties maandag kracht bij. Zij hielden onder meer metrodeuren open om te zorgen dat de wagons niet konden vertrekken.

Standvastig

De door China gesteunde bestuurder Lam sprak voor het eerst in twee maanden met de media. Ze zei dat ze oproepen om af te treden naast zich neerlegt en dat haar regering standvastig de openbare orde zal handhaven. Volgens Lam zijn de protesten schadelijk voor de economie van de stad.

“Deze illegale daden die de soevereiniteit van ons land uitdagen en het uitgangspunt van ‘één land, twee systemen’ bedreigen, zullen de stabiliteit en welvaart van Hongkong vernietigen,” zei ze. Daarmee verwees ze naar de situatie die sinds 1997 bestaat, toen de voormalige Britse kolonie werd teruggegeven aan China.

Betogers toonden zich niet onder de indruk van haar uitspraken. Sommigen betichten Lam van het verergeren van de crisis door de publieke opinie te negeren. “Het is zonde van de tijd om naar haar te luisteren,” zei Jay Leung, een 20-jarige student. “Ik denk niet dat de regering iets doet om de samenleving weer bijeen te brengen. Ze bieden geen oplossing voor het door hen veroorzaakte politieke probleem. Waarom reflecteert de regering niet op haar rol?”

Kat-en-muisspel

De afgelopen nacht arresteerde de politie 44 mensen na soms gewelddadige botsingen. De politie zette traangas in om de menigte uiteen te drijven. Er was een kat-en-muisspel, waarbij demonstranten steeds weer op andere plekken kortstondig opdoken. Het afgelopen weekend belegerden demonstranten politiebureaus in de stad. Ze spoten graffiti op de gebouwen en gooide ramen kapot. Sommigen staken afvalbakken en planken in brand en vormden daarmee barricades tegen de oprukkende politie. In een communiqué stelde de politie dat het geweld snel escaleert en dat de situatie uit de hand loopt.

De protesten vormen de grootste politieke uitdaging voor de Britse ex-kolonie sinds de machtsoverdracht in 1997. Miljoenen mensen zijn de voorbije periode de straat op gegaan om hun frustratie te uiten over de autoriteiten. Dat heeft onder meer zijn weerslag op de toerisme-industrie, die zwaar te lijden heeft onder de protesten. De dekkingsgraad van hotels is sterk gedaald, juist nu de economie in de Aziatische stadstaat toch al een moeilijke periode beleeft.

1 land, 2 systemen

In Hongkong wordt al ruim twee maanden ­geprotesteerd. In eerste instantie was de woede gericht op een uitleveringswet die ervoor zou zorgen dat inwoners van Hongkong naar het Chinese vasteland gestuurd konden worden om berecht te worden. De wet is inmiddels voor onbepaalde tijd uitgesteld, maar de betogingen zijn verworden tot een breder protest tegen de regering van Hongkong onder leiding van Carrie Lam. Veel ­inwoners lijden onder de hoge ­levenskosten . Hongkong wordt sinds 1997 volgens het principe ‘één land, twee systemen’ geleid. China is verantwoordelijk voor defensie en buitenlands beleid maar Hongkong mag zijn eigen rechtssysteem voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden