Proces 9/11 is nu dan echt aanstaande

Khalid Sheikh Mohammed, het brein achter de aanslagen van 11 september 2001, komt eindelijk voor de rechter. Maar ook al heeft hij al bekend, een veroordeling staat nog allerminst vast.

Khalid Sheikh Mohammed Beeld AP
Khalid Sheikh MohammedBeeld AP

De Amerikanen smachten naar vergelding voor de aanslagen in New York en Washington, die op 11 september 2001 aan 2976 mensen het leven kostten. Kathleen Vigiano, de weduwe van een van de slachtoffers, vat in The New York Times het sentiment precies samen: ‘Mensen vragen: ‘Is dat proces nou nog steeds aan de gang?’ Nee, zeg ik dan, het is nog niet eens begonnen.’

Jury kiezen

Een Amerikaanse rechter bepaalde afgelopen zaterdag dat het selecteren van de jury op 11 januari 2021 begint. Dat betekent dat snel daarna Khalid Sheikh Mohammed en vier andere leden van Al Qaida zich moeten verantwoorden voor hun rol in de terreuraanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington. Ze worden beschuldigd van samenzwering, schending van het oorlogsrecht, het aanvallen van burgers en terrorisme. Op dit moment zitten de mannen vast in Guantanamo Bay.

Waterboarding

Khalid Sheikh Mohammed (’KSM’) is in die tijd 183 keer gewaterboard. Bij deze zeer omstreden techniek krijgt de gevangene het gevoel dat hij verdrinkt. Mede op basis van deze verhoren stelde de CIA een zeer omvangrijk dossier samen van de geboren Pakistaan.

Khalid Sheikh Mohammed groeide op in Koeweit en zou al op zeer jonge leeftijd zijn geradicaliseerd. Op zijn twaalfde toonde hij al belangstelling voor de jihad, vier jaar later sloot hij zich aan bij de Moslimbroederschap, een politiek-religieuze organisatie die onder meer de VS als terroristisch beschouwen. In het begin van de jaren tachtig studeerde hij aan een universiteit in North Carolina. In 1986 vertrok hij naar Afghanistan om tegen de Russen te vechten. Daar ontmoette hij ook Osama bin Laden.

Volgens de CIA was hij niets minder dan ‘de belangrijkste operationele planner, ronselaar en financier van Al Qaida’ en de ‘mastermind van de aanslagen op 11 september’. Hij zou meerdere grote aanslagen hebben bedacht en georganiseerd, waaronder die op het World Trade Center in New York in 1993, op de Amerikaanse ambassade in Kenia in 1998 (waarbij 275 doden vielen) en op een synagoge op het Tunesische eiland Djerba in 2002. Volgens zijn ondervragers zou KSM zichzelf als ‘vijand van de VS’ hebben bestempeld en gezworen hebben een ‘nucleaire storm’ over Amerika los te laten.

Rechtsgeldig

De grote vraag is nu of zijn bekentenissen wel rechtsgeldig zijn. Er bestaat zelfs een kans dat het hele proces niet doorgaat, omdat de CIA de verdachten martelde. De vijf mannen gaan binnenkort door een MRI-scanner, om vast te stellen of ze schade hebben opgelopen en zo ja, welke. De advocaten van de verdachten hebben al aangekondigd dat ze gaan proberen het proces tegen te houden.

Het zou voor veel Amerikanen een schok zijn als de zaak in duigen valt. Een van de openbaar aanklagers verwoordde het deze zomer zo: “Onze cliënt, dit land, verdient een afrekening.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden