Pro-Russische rebellen dreigen met executie Britse krijgsgevangene: ‘De tijd dringt’

De executie van Aiden Aslin, de Brit die onlangs door een pro-Russische rechtbank in Oost-Oekraïne ter dood veroordeeld is, lijkt steeds dichterbij te komen. Als de Britse regering niet van zich laat horen, wordt het vonnis voltrokken. Dat heeft Aslin in een telefoongesprek met zijn familie gezegd, meldt de BBC.

Het Parool
Aiden Aslin achter de tralies in de rechtszaal in Donetsk. Beeld AP
Aiden Aslin achter de tralies in de rechtszaal in Donetsk.Beeld AP

Aslin werd samen met Shaun Pinner, eveneens Brits, en Saaudun Brahim, van Marokkaanse komaf, gevangen genomen toen ze in Marioepol meevochten met het Oekraïense leger. Een rechtbank in de pro-Russische, zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk (DPR) sprak twee weken geleden het doodvonnis uit tegen de drie.

De rechter beschuldigde hen ervan ‘terroristen’ en ‘huurlingen’ te zijn. Volgens het Russische persbureau Interfax hadden ze misdaden begaan met de bedoeling ‘de constitutionele orde van de Volksrepubliek Donetsk omver te werpen’.

Aslin heeft onlangs een telefoongesprek gevoerd met zijn ouders. Daarin zei de Brit dat de autoriteiten in Donetsk hem vertelden dat ‘de tijd dringt’. De Britse autoriteiten zouden geen contact hebben opgenomen en hij zal daarom worden geëxecuteerd. “Aiden was erg van streek toen hij zijn moeder belde,” zegt zijn oma Pamela Hall tegen de BBC.

'Schijnproces’

De Britse regering was woest over de buitensporige straffen in dit ‘schijnproces’. Premier Boris Johnson droeg zijn ministers op er ‘alles aan te doen’ om hun vrijlating te verzekeren. Minister Liz Trust van Buitenlandse Zaken heeft de zaak besproken met haar Oekraïense ambtgenoot Dmitro Kuleba.

Bronnen zeggen tegen de BBC dat de regering niet van plan is rechtstreeks te onderhandelen met Rusland over de gevangenen. De Britten willen dat de drie als krijgsgevangenen worden behandeld. “Wat moet ik denken na het telefoontje van Aiden?,” zegt zijn oma. “Ik wil de moed niet verliezen, maar het is heel moeilijk. Ik moet Aiden geloven als hij zegt dat ze hem zullen executeren als de DPR geen reactie krijgt. Ik hoop natuurlijk dat dat niet waar is. Ik denk dat er contact moet worden gelegd tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland.”

Nieuw leven

Aslin en Pinner verhuisden al in 2018 - ver voor de Russische invasie - naar het land om er met hun Oekraïense partners een nieuw leven op te bouwen. Ze meldden zich aan bij het Oekraïense leger. De Britten werden gevangen genomen na wekenlang de belegerde stad Marioepol te hebben verdedigd.

Desondanks beschuldigen de Russen hen ervan huursoldaten te zijn. De families van de Britten ontkennen dat. Aslin stond op het punt te trouwen met zijn verloofde. “Ik weet dat Boris Johnson naar Kiev is geweest en opnieuw met president Zelenski heeft gesproken,” zegt oma Hall. “Ik hoop dat ze over deze jongens hebben gesproken.”

De afgelopen weken zijn de Britse krijgsgevangenen meerdere keren op de Russische televisie getoond. Alex Tobiassen, die zich tegelijk met Aslin en Pinner bij het Oekraïense leger voegde, vreest voor het lot van de twee. “Het is absoluut nijpend. Ik hoop dat zowel de Britse regering als de Oekraïense regering zal optreden en een manier zal vinden om over hun vrijlating te onderhandelen. Dat is alles waar ik voor bid.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden