PlusNieuws

Prins Andrew in New York aangeklaagd voor seksueel misbruik

Virginia Roberts Giuffre, een van de beschuldigers van Jeffrey Epstein, heeft maandag een rechtszaak aangespannen tegen de Britse prins Andrew. Ze beschuldigt hem ervan haar te hebben misbruikt in onder meer Epsteins huis in New York, toen ze 17 was.

Het Parool
Prins Andrew gold als een goede vriend van Jeffrey Epstein. Beeld John Thys/AFP
Prins Andrew gold als een goede vriend van Jeffrey Epstein.Beeld John Thys/AFP

De 38-jarige Giuffre spande de zaak aan bij een rechtbank in New York, bijna twee jaar nadat de Amerikaanse financier Epstein, verdacht van kindermisbruik en mensenhandel, in afwachting van zijn proces zelfmoord pleegde in zijn cel.

Giuffre koos ervoor de kwestie nu aanhangig te maken, omdat over enkele dagen een wet in New York vervalt die het voor slachtoffers van kindermisbruik mogelijk maakt een civiele zaak aan te spannen, ook als de verjaringstermijn is verstreken.

Twintig jaar geleden

“Als ze het nu niet doet, zou ze hem toestaan ​​te ontsnappen aan elke verantwoordelijkheid voor zijn daden,” zei Giuffre’s advocaat, David Boies, tegen ABC News. “En Virginia zet zich in om situaties te vermijden waarin rijke en machtige mensen aan elke verantwoordelijkheid voor hun daden ontsnappen.”

Het misbruik zou ongeveer twintig jaar geleden hebben plaatsgevonden. ‘Twintig jaar geleden stelden prins Andrews rijkdom, macht, positie en connecties hem in staat een bang, kwetsbaar kind te misbruiken zonder dat er iemand was om haar te beschermen. Het is hoog tijd dat hij ter verantwoording wordt geroepen,’ staat volgens de nieuwszender in de rechtbankstukken.

Vrienden

De prins gold lange tijd als een vriend van Jeffrey Epstein. Giuffre beschuldigde Andrew al eerder van misbruik toen ze 17 jaar was. Volgens het vermeende slachtoffer zou dat onder meer in Londen zijn gebeurd. Andrew heeft altijd ontkend seks met haar te hebben gehad.

Andrew zei in 2019 in een interview dat hij niet op de hoogte was van de seksueel grensoverschrijdende praktijken van zijn steenrijke vriend. Ook ontkende hij zelf seks te hebben gehad met een minderjarige. Hij zei zich niet te herinneren Giuffre ooit te hebben ontmoet, ondanks foto’s waarop hij samen met haar te zien was. Nadat de BBC het interview had uitgezonden, ontstond veel commotie rondom de al weinig geliefde Andrew. De prins legde daarop zijn koninklijke taken neer.

Een woordvoerder van prins Andrew wilde geen commentaar geven op de rechtszaak.

Maandag werd ook bekend dat het fonds voor misbruikslachtoffers van Epstein, waar 225 mensen een claim indienden, ruim 121 miljoen dollar aan schadevergoedingen heeft uitbetaald. Niet iedereen kwam in aanmerking voor uitbetaling, aldus fondsbeheerder Jordana Feldman, die met haar team ongeveer 75 claims afwees.

Prins Andrew heeft alle beschuldigingen van misbruik ontkend. Beeld AP
Prins Andrew heeft alle beschuldigingen van misbruik ontkend.Beeld AP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden