Primeur: een recyclebare wiek die een berg met windmolenafval kan voorkomen

De Spaanse windturbinebouwer ­Siemens Gamesa heeft als eerste ­recyclebare wieken voor windmolens ontwikkeld. Door hergebruik van de bladen kan worden voorkomen ze de komende jaren voor grote bergen schroot zorgen.

ANP
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Windmolens spelen een cruciale rol bij de overgang naar groene energie, maar de producenten worden steeds vaker geconfronteerd met de vraag hoe hun molens gerecycled kunnen worden. De wieken zijn gemaakt uit licht en sterk composietmateriaal. Dat komt de levensduur ten goede, maar maakt het onmogelijk om ze te recyclen. De mast en fundering zijn van cement en metaal en kunnen makkelijker worden hergebruikt.

Gamechanger

De oudste windturbines in Europa zijn inmiddels aan het einde van hun levensduur. Tienduizenden wieken worden her en der opgestapeld en begraven op stortplaatsen waar het eeuwen zal duren alvorens ze afgebroken zijn. Volgens Siemens Gamesa is de herbruikbare wiek daarom een ‘gamechanger’. De wieken zijn zo gemaakt, dat de koolstof- en glasvezels kunnen worden hergebruikt in producten als beeldschermen of auto-onderdelen. Het bedrijf verwacht dat de bladen de standaard in de sector zullen worden.

Wind Europe, een in Brussel gevestigde handelsorganisatie die het gebruik van windenergie in Europa promoot, verwacht dat tegen 2030 zo’n 52.000 wieken per jaar zullen moeten worden verwijderd, tegenover ongeveer 1000 nu. Ook Wind Europe noemt het recyclebare blad een ‘belangrijke doorbraak’.

Afvalberg

Windturbinebladen op zichzelf zijn niet heel giftig. Toch levert het storten ervan gevaren op voor het milieu, zoals de verontreiniging van land en waterwegen. De groeiende afvalberg van wieken is voor critici een belangrijk argument in hun strijd tegen de molens, die volgens hen ook lawaai maken en het landschap verpesten.

Ondanks de optie om wieken te hergebruiken zal het afstorten ervan voorlopig de voorkeur houden. Simpelweg omdat dit het goedkoopst is, zegt Eric Waeyenbergh, manager bij duurzaam afvalverwerkingsbedrijf Geocycle. Het probleem is volgens hem dat er nog geen verplichting is voor het hergebruik van de wieken.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden