Nieuws

‘Pride in Boedapest gaat door ondanks anti-lhbti-wet’

De Hongaarse lhbti-gemeenschap laat zich niet afschrikken door een nieuwe anti-lhbti-wet van de rechts-nationalistische regering van Viktor Orbán. De planning van een grote pride in Boedapest volgende maand gaat gewoon door. Dat meldt The Guardian vrijdagochtend.

Bo Broek
null Beeld AP
Beeld AP

De pride stond al gepland voor de invoering van de wet en zal ‘gewoon’ doorgaan. “We vinden het heel belangrijk om lhbti-personen te laten zien dat ze niet alleen of verlaten zijn en dat er veel mensen bereid zijn hen te steunen,” zegt Viktória Radványi van Budapest Pride tegen The Guardian.

“We willen alle mensen die bang en zenuwachtig zijn en denken dat ze niet gelukkig kunnen zijn omdat deze regering de mensenrechten, vrijheid van meningsuiting en journalistieke vrijheid vernietigt, laten zien dat er hoop is.”

Wetgeving

De nieuwe wet schrijft voor dat er geen ‘promotie’ mag worden gemaakt voor lhbti’s op plekken waar minderjarigen aanwezig kunnen zijn. Dat is zo ongeveer overal. In de praktijk betekent het dat onderwerpen als homoseksualiteit en geslachtsverandering niet langer behandeld mogen worden in lessen over seksuele voorlichting op school. Vanuit binnen- en buitenland is verontwaardigd gereageerd op de wet, en de EU komt waarschijnlijk met sancties.

Volgens Radványi ziet de organisatie nu al de impact van de wet. “Het breekt mijn hart,” zegt ze. “Tieners berichten ons dat ze huilend wakker worden. Ze kunnen zich niet voorstellen nog een vol en relatief gelukkig leven in Hongarije te leiden.”

Onder vuur

De lhbti-gemeenschap staat al langer onder vuur van de Hongaarse regering. In mei 2020 stemde het Hongaarse parlement in met een wet die het wettelijk erkennen van trans personen opschortte. In november vorig jaar kondigde de regering de intentie aan om adoptie alleen voor heterokoppels mogelijk te maken. En nu is er deze wet, die lijkt op het Russische verbod uit 2013 op ‘propaganda voor niet-traditionele seksuele relaties’. Tot Orbán in 2010 aan de macht kwam was Hongarije juist relatief progressief op het gebied van lhbti-rechten.

Radványi vermoedt dat de wetgeving vooral is bedoeld om af te leiden van het rampzalige coronabeleid van de regering van Orbán. Tot voor kort kende Hongarije het hoogste aantal coronagerelateerde doden per hoofd van de bevolking. Toch blijft ze hoopvol. Een recente poll toont aan dat 60 procent van de Hongaren gelooft dat homoseksuele koppels net zo goed een kind kunnen opvoeden als heterokoppels. “Het Hongaarse volk is niet zo vol haat en homofoob als de regering.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden