PlusAchtergrond

Presidentskandidaat Biden beticht van seksueel wangedrag

Een aantijging van seksueel wangedrag tegen presidentskandidaat Joe Biden krijgt in de VS na lange stilte alsnog aandacht. Door de jaren heen heeft hij getoond lichamelijk contact niet te schuwen.

Karlijn van Houwelingen
Barack Obama en Joe Biden. Beeld EPA
Barack Obama en Joe Biden.Beeld EPA

Sommige dames vinden zijn aanrakingen ongemakkelijk. Hijzelf noemt ze uitdrukkingen van affectie.

Tara Reade, die voor Biden werkte toen hij nog senator was, sprak vorig jaar al eens over ongewenste aanrakingen, net als enkele andere vrouwen. Nu stelt ze dat Biden haar in 1993 tegen een muur drukte, zijn hand onder haar rok stak en haar penetreerde met zijn vingers. Toen zij zich afwende, stopte Biden. “Hij keek me bijna verbaasd of geschrokken aan,” zei Reade (56) in interviews. “Hij zei: kom op, man, ik hoorde dat je me leuk vindt.” Zijn campagneteam ontkent dat het is gebeurd.

Metoo

De aantijging komt op een sleutelmoment in Biden’s campagne. Hij geldt als presidentskandidaat die het tegen Trump gaat opnemen sinds uitdager Bernie Sanders het vorige week opgaf. Voormalig president Barack Obama stond op het punt zijn steun uit te spreken voor zijn vicepresident. Als een van de meest bewonderde Amerikanen legt Obama’s stem gewicht in de schaal.

Reade deed haar verhaal al op 25 maart in een podcast. Ze had dat tot op heden niet gedurfd, gaf ze aan. Toen ze voor het eerst over aanrakingen door Biden sprak kreeg ze doodsbedreigingen en werd ze ervan beschuldigd voor Rusland te werken, omdat ze in het verleden positieve berichten plaatste over Vladimir Poetin. Ze zegt al haar hele leven op Democraten te stemmen en had een voorkeur voor Bernie Sanders.

In de weken na dat eerste interview was er opvallend weinig interesse in haar verhaal, en dat in een land waar honderden mannen met macht hun baan verloren dankzij de #MeToo-beweging die seksueel wangedrag op de werkvloer bespreekbaar maakte. Vooral uit kringen rond Bernie Sanders en Donald Trump komen klachten over gebrek aan aandacht voor de aantijging.

Verklaring

Diverse media publiceerden in de afgelopen dagen na uitgebreid onderzoek alsnog artikelen over Reade. Een – anoniem gebleven - vriendin verklaart bijvoorbeeld dat ze in 1993 over het voorval heeft verteld. Ze sprak in de jaren daarna met een andere vriendin en haar broer over een traumatische ervaring met Biden.

Toenmalige collega’s herinneren zich zo’n voorval echter niet, en zeggen nooit wangedrag tegenover vrouwen van Biden te hebben gezien. Ook medewerkers met wie Reade de gebeurtenissen zegt te hebben besproken, zeggen van niets te weten. Reade legde inmiddels een verklaring af bij de politie. Daarin liegen is strafbaar.

“Wat duidelijk is over deze aantijging: het is niet waar. Dit is absoluut niet gebeurd,” stelt Bidens vicecampagnemanager in een verklaring. Ze wijst erop dat Biden zich jaren ingezet heeft voor een wet die geweld tegen vrouwen moet beteugelen. “Hij gelooft stellig dat vrouwen het recht hebben om respectvol gehoord te worden.”

Zijn tegenstander Donald Trump is overigens door zeker twintig vrouwen beschuldigd van aanranding en ander seksueel wangedrag. In een geluidsopname die in 2016 opdook, zegt hij vrouwen bij hun kruis te grijpen.

Affectie

In Bidens partij blijft het ook na deze serieuze beschuldiging vrijwel stil. Veel Democraten omarmden de #MeToo-beweging. De vrouw die eind 2018 de conservatieve rechter Brett Kavanaugh beschuldigde van een poging tot verkrachting in zijn tienerjaren kreeg vooral steun uit de Democratische Partij. Biden zei toen zelf dat een vrouw die getuigt over nare seksuele ervaringen ‘het voordeel van de twijfel’ verdient.

Dat Biden soms handtastelijk is, werd lang gezien als goedbedoelde eigenaardigheid. In 2012 schreef mediabedrijf Politico nog in warme bewoordingen over hem als ‘flirt’. “Hij kuste vrouwen op de lippen – en de wang. Hij trok een biker chick zo dicht naar zich toe bij een campagnestop dat het op foto’s leek alsof ze op zijn schoot zat. En hij praatte over de acrobatische kunsten van cheerleaders in termen die een leeftijdsgrens van 13+ zouden krijgen in Hollywood,” zo beschreef de verslaggever Biden.

Na de opkomst van de #MeToo-beweging meldden zich diverse vrouwen die zich ongemakkelijk voelden bij handen op dijen en billen. Video’s waarin Biden in oren fluistert, voorhoofden kust en haren besnuffelt circuleerden op het internet onder de kop ‘Creepy Uncle Joe’. Het waren uitdrukkingen van affectie, reageerde Biden. Hij beloofde voortaan ‘respectvoller met persoonlijke ruimte’ om te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden