President Tsjechië verdedigt omstreden lhbti-wet Hongarije: ‘Ik walg van transgenders’

De Tsjechische president Miloš Zeman heeft in gesprek met CNN de omstreden Hongaarse anti-lhbti+-wet verdedigd. Hij noemde transgender personen ‘walgelijk’ en vergeleek geslachtsveranderende operaties met ‘zelfverminking’.

De Tsjechische president Miloš Zeman. Beeld AP
De Tsjechische president Miloš Zeman.Beeld AP

Hongarije voerde woensdag een wet in die onder meer het ‘promoten’ van homoseksualiteit en geslachtsveranderingen bij jongeren verbiedt. Daarop is veel kritiek gekomen van mensen die de wet ernstig discriminerend vinden. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen noemde de wetgeving een ‘schande’ en Mark Rutte daagde de Hongaarse premier Victor Orbán ten overstaan van de andere EU-leiders uit de officiële procedure te starten om de Europese Unie te verlaten.

President Miloš Zeman van EU-lid Tsjechië vindt dat een veroordeling van de Hongaarse wet neerkomt op inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van een land. Verder ziet hij ook geen probleem in de wet. “Viktor Orban is niet tegen homoseksuele mensen, maar tegen de manipulatie van niet alleen ouders, maar ook kinderen in de seksuele voorlichting,” zei Zeman.

“Ik zie geen reden om het niet met hem eens te zijn, ik ben zelf namelijk ook volledig geïrriteerd door de feministen, de #MeToo-beweging en de Prague Pride.”

Misdaad van zelfverminking

Later in het interview sprak hij zich uit over transgender personen: “Homoseksualiteit kan ik begrijpen, maar weet je wat ik niet begrijp? Transgender personen. Als je een geslachtsveranderende operatie ondergaat, pleeg je eigenlijk een misdaad door aan zelfverminking te doen. Elke operatie is een risico. Persoonlijk walg ik van transgender personen,” aldus Zeman.

Zeman is sinds maart 2013 president van zijn land en zorgde al herhaaldelijk voor opschudding met provocerende uitspraken. Als staatshoofd heeft hij overwegend representatieve taken, maar hij wordt beschouwd als een invloedrijke opiniemaker in Tsjechië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden